2002 shuddering at hwy speeds - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Engine Forum Arrow 2.9L & 3.0L V6 Tech

2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 10-10-2011
Thread Starter

I am: Jody Leavell
Join Date: Sep 2010
Location: Canon City, CO
Vehicle: 2002 Ranger XLT 3.0
Posts: 2
Total Props: 0
2002 shuddering at hwy speeds

2002 FlexFuel 3.0.

Last month while driving cross country my truck started shuddering while climbing a long grade. Since I had it on cruise control I immediately disengaged it and let it slow down. The shuddering stopped. When I tried to accelerate back up to 75mph it began shuddering again. It continues to do this and almost only when encountering a long grade at 70 plus mph. Additionally, the symptoms occur only in the 3200 to 4000 rpm range. If I can force the transmission to gear down and the engine to run above this point it will smooth out and pull as it should. While in Knoxville, TN I brought it by the dealership to have it checked for error codes and to find out why it might be doing this. Unfortunately, what they thought, and I paid for, was not the cure: plugs, wires, intake servicing. It can't be bad gas after filling the tank so many times since then. I'm suspecting O2 sensors at the moment, but realize it might be other problems, too.

I've seen similar symptoms in a few threads here but nothing that fits perfectly. Any ideas on what else to check?
Reply With Quote
+ 0 -
Old 10-15-2011
Burrosito's Avatar
I am: Luis R.
Join Date: Apr 2010
Location: Orlando, Florida
Vehicle: 2002 Ford Ranger 3.0 V6 Ford RangerEdge
Drive Type: 4x2
Engine: 3.0
Posts: 47
Total Props: 0
Hey man, I have little knowledge on it but mine was shuddering at idle sometimes. Plugs/wires/IAC/o2 Sensores were replaced and it seemed to help, but it was still there. I read around and thought maybe EGR components but while fiddling around I found that my PCV hose was actually split. Replaced it along with the valve. Just did that today so I can't confirm it fixed the problem. But maybe it's a good starting point for you?
Reply With Quote
+ 0 -
Old 10-18-2011
I am: Magnus Dillard
Join Date: Oct 2011
Location: Ventura
Vehicle: 1999 Ford Ranger
Posts: 11
Total Props: 0
First off, I'm not a car/truck guy so this is FWIW

Sounds similar to my issue, bad injector. Was intermittent and my first guess was bad gas/ fuel tank sediment, as it first happened not long after I ran out of gas. Same deal on hills, also ran really poorly if slowing to point where it almost lugs before downshift. Shop said probably bad ECU but my"expert" said they rarely fail, ECU was sensing the bad injector and not sending impulse to it. All better now after injector replaced. (one shop wanted $50 for the intake manifold GASKET, $110 for injector, I got it them for $21 and $94)

Injectors are difficult or worse to test w/o removing intake so I'm thinkin' mechanics want to throw everthing at the problem besides that.

Good luck.

Last edited by Magnus; 10-18-2011 at 09:41 AM.
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Driving and there is a shuddering feeling in the back end or transmission? NewShockerGuy DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines 7 08-16-2016 11:54 PM
Losing power at higher rpm's and hwy speeds Grrayner General Technical & Electrical 3 07-06-2014 05:50 AM
My ranger is wasting to much fuel, 16mpg hwy Jomaralberto General Ford Ranger Discussion 7 07-11-2012 02:45 PM
Please Help!! Engine running rough/jerking/shuddering Rangerguy25 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 03-19-2011 12:56 PM
Shuddering/Metalically noise 99ranger4x4 Drivetrain Tech 9 08-10-2007 02:42 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 02:50 AM.