99 3.0L problems - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Engine Forum Arrow 2.9L & 3.0L V6 Tech

2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-22-2008
Thread Starter

I am: james soutar
Join Date: Apr 2008
Location: campbell hall ny
Vehicle: 1999 Ford Ranger
Posts: 1
Total Props: 0
99 3.0L problems

Hey guys new to the site....just recently picked up a 99 3.0L 4 door 4x4 ranger, love the truck. Got it about a week ago, when I test drove it everything was fine. Picked it up the next day and the CEL came on, and the code went out for a mis fire on Cyl. #6...so I called the dealer and he said to bring it to his mechanic...mechanic changes the wire and plug, no mis-fire for about 10 miles, and then the CEL comes on again...same problem...so back to the shop...mechanic says maybe its the injector, so he puts a cleaner in the fuel system...solves the problem for about 40 miles, and now the light is back on once again...Brought it to my friends dads shop today, did a compression test and my friends dad said Cyl. 4 has 100 psi, cyl. 5 has 70 psi, and cyl 6 has 40psi.......so I called the dealer, and relayed the info. of course he denys it and says its the injector and to bring it back to his mechanic...which I do. His mechanic says its gota be the injector and to bring it in this thursday......Dont know who to believe, it idles rough under load, such as when in drive or reverse, but clears up once you hit the gas. Truck drives great, although there is a slight thunk when you go from a dead stop and start off....got the truck for 4500, its the xlt model, with 106k on it. Absolutly love the truck, dont want to have to return it to the dealer, just want the problem fixed...any ideas? any advice or help is greatly apreciated!


Reply With Quote
+ 0 -
Old 05-14-2008
I am: Jeff Whitmer
Join Date: May 2007
Location: San Diego
Vehicle: 2007 Ranger Sport
Posts: 3
Total Props: 0
I had a similar problem with my '07, the dealer ended up putting new heads on it.
Reply With Quote
+ 0 -
Old 05-15-2008
Hot Wheels's Avatar
I am: Nick Eaton
Join Date: Oct 2006
Location: Maple Plain, MN
Vehicle: 2000 Ford Ranger
Posts: 211
Total Props: 0
In the Haynes manual, their compression chart doesn't even go below 100 psi. This makes me think it's a multi cylinder issue not just one. Sounds like it's not a fuel issue, it's possible you may have a bad head gasket or your heads are bad.
Reply With Quote
+ 0 -
Old 05-15-2008
htjunkie's Avatar
I am: Johnny A.
Join Date: Apr 2007
Location: The Lone Star State
Vehicle: 1999 Ford Ranger XLT 4x4
Posts: 1,286
Total Props: 0
Had the same problem on my '99 @ 160,000. Had a bend valve, and a burnt one. Let to getting new heads as well. Also...mine does the same "thunk" thing when I take off....let me know if you figure out what causes that.
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clutch problems or Motor problems? Or both? JGod General Ford Ranger Discussion 3 02-08-2014 06:35 AM
Clutch problems...possibly?!?!? Help?? ZetaOmegaRanger 2.9L & 3.0L V6 Tech 2 01-04-2008 01:47 AM
Door dinger mod... now problems with blinkers? Zero General Technical & Electrical 4 09-28-2004 10:35 AM
Amp problems Skyjacker_44 Audio & Video Tech 3 08-31-2004 08:52 AM
Driver's side seat belt problems... 98blackranger Interior Semi-Tech 6 06-24-2004 01:07 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 05:56 AM.