somethings wrong - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Engine Forum Arrow 4.0L OHV & SOHC V6 Tech

4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-16-2006
rangerdriver01's Avatar
Thread Starter

I am: Devin Rose
Join Date: Jun 2005
Location: Glendora
Vehicle: 2001 ford ranger
Posts: 5
Total Props: 0
somethings wrong

so here is my problem, i have a 2001 ranger 4.0 4x4 and my check engine like came on. well what happens is when my engine is idling, it revs to 1000 rpms then back to 500 rpm and it keeps repeating that, it doesnt do it when i drive just when im stopped, what is wrong?
Reply With Quote
+ 0 -
Old 05-16-2006
graniteguy's Avatar
iTrader: (3)
I am: Wayne F
Join Date: Jul 2005
Location: Texas
Vehicle: 2004 4.0 4x4 Ranger Edge
Posts: 3,221
Total Props: 0
Are there any recent mods you just did?
A couple of things that come to mind.
1. Make sure the egr tube is connected. It's a black tube that goes from the air intake tube to the valve cover. It could be this or another vacuum line pulled. There's one that goes to the brake booster also.
2. Throttle position sensor. You can hook a voltmeter up to the wires and open and close the throttle body. The meter should move and stay within a certain limit. A manual can give more detailed specifics.
Reply With Quote
+ 0 -
Old 05-17-2006
zabeard's Avatar
iTrader: (8)
I am: Zach Beard
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Vehicle: 2003 Ford Ranger
Drive Type: 4wd
Engine: 5.4
Posts: 26,041
Total Props: 4
IAC (idle air controller) is causing it.

Mine did this but it was worse it went from like 200 rpm to 2000 and back agian.

I would try cleaning it or getting it replaced.
Reply With Quote
+ 0 -
Old 05-17-2006
RangerEdgeO2's Avatar
I am: Dr. N
Join Date: May 2005
Location: Florida
Vehicle: 2002 Ford Ranger
Posts: 247
Total Props: 0
Sounds like the IAC to me. I have cleaned mine before with non-chlorinated brake issues so far
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
somethings not right... 3.0Backfire General Ford Ranger Discussion 26 06-23-2008 01:39 PM
Got somethings new... thef9est1 Snapshots 17 04-22-2008 06:52 PM
somethings wrong with my 03 Edge 4x4 Carter Suspension Tech 14 03-08-2008 05:39 PM
Somethings wrong with my account -- attachments dissappeared AGAIN n3elz Ranger-Forums Office 15 01-29-2008 10:37 AM
Somethings messed up? 2003stealthedge 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 11-23-2006 08:36 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 12:07 PM.