Do I have a problem? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-03-2016
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Location: Lexington, Virginia
Posts: 1
Do I have a problem?

I have a 97 XLT, yesterday I was replacing the postive battery terminal clamp and notice that there was a small spark when removed or replaced the clamp I measured the draw and got aprox .1 amp. I checked and made sure that there wasn't anything that would draw current. There wasn't. Is this normal? I haven't had a problem with a dead battery
Reply With Quote
  #2  
Old 08-03-2016
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC
Posts: 5,737
Welcome to the forum

Not unusual after 1995 on Fords.

A few modules will stay on for 20-30 minutes, and there is a Battery Saver relay that stays closed for about the same time, GEM(generic electric module) unit runs this relay and it also draws power until it shuts down which opens that relay.
GEM operates cab electrics and lights
After that time, current draw will drop to .03-.05

hard to test this but you can, lock up vehicle and leave amp meter connected, if there is an under hood light pull bulb.
Let truck sit for 30 minutes and see if amp draw drops.
Since you are not getting a low or dead battery everything is probably shutting off when it should.

Active draws after 30 minutes are the radio presets, computer memory and RAP module(keyless entry)

Last edited by RonD; 08-04-2016 at 07:20 PM.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 3.0L - To Those Who Still Have Fan Clutches & Have Replaced Yours Already (pics) HELMUT RONER 2.9L & 3.0L V6 Tech 41 06-21-2009 07:03 PM
I Know We All Have Rangers But What Else Do You Have? Bart68 General Ford Ranger Discussion 65 11-04-2007 10:48 PM
Which door panels do you have....and why don't I have them? KnightRider Interior Semi-Tech 13 08-18-2005 11:39 AM
i have a 4.0L engine which is great, but i have a brake prob v698ranger 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 5 11-02-2004 11:21 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:17 AM.