Transmission sometimes not engaging... - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums General Forum Arrow General Ford Ranger Discussion

General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 09-22-2014
Thread Starter

I am: Robert
Join Date: Sep 2014
Location: Boulder, CO
Vehicle: 1993 Ranger
Drive Type: 4x4
Engine: 4.0
Posts: 1
Total Props: 0
Transmission sometimes not engaging...


I recently bought a 1993 Ranger V6 4.0L 4x4.

I did a transmission flush, changing the filter and fluid. All seemed to work out well with the fluid change.

Soon after I drove the truck towing about 1,100 lbs for just over 2,000 miles round trip. There was never an issue with the transmission while towing.

The day we removed the trailer and truck bed load the transmission started to act funny.

When the truck starts in the morning I am able to drive it for a moment and then first gear seems to slip out of gear. I then stop and run the fear shifter back and forth through all the gears. Then eventually it pops into gear and I'm on my way. It only happens once when the truck is first started for the day. After that it shifts perfectly.

Fluid level is good.

Any thoughts out there? I'm a rank amateur mechanic and transmissions are a bit above my pay grade. 😛
Reply With Quote
+ 0 -
Old 09-22-2014
loc's Avatar
loc loc is offline
I am: larry ratliff
Join Date: Feb 2014
Location: roopville,ga
Vehicle: 2006 ford ranger
Drive Type: 4x4
Engine: 4.0
Posts: 28
Total Props: 0
Bands needs adjusting

Hey sounds like lots of miles ? You maybe able to salvage by adjusting your bands .
This is not an easy job . loosing the lock nut & turn till the adjuster bottoms out with your finger tips . then turn one complete turn back out & lock the jam nut .
If this don't do it you'll need an overhaul. By the way I graduated Rocksprings area tech back in 1969 in auto tech.
Reply With Quote
+ 0 -
Old 11-25-2014
I am: Ty
Join Date: Nov 2014
Location: Central, TX
Vehicle: 2002 Ford Ranger
Drive Type: 4x2
Engine: 3.0
Posts: 49
Total Props: 0
I had a similar problem. Occasionally I would have to go from D back to N and back to D to get D to engage when it was cold outside. It turned out that it was the digital transmission range sensor which is also known as the neutral safety switch.
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4x4 not engaging, and no "4x4" light rideac1 Drivetrain Tech 27 01-14-2014 02:22 PM
Automatic Transmission problem (slip, not engaging) when Hot rdelp68 Drivetrain Tech 1 08-23-2011 07:48 PM
4WD not engaging hellsranger Drivetrain Tech 4 10-15-2010 09:06 AM
4x4 not engaging samacdon Drivetrain Tech 11 02-23-2010 01:10 PM
4x4 not engaging..any suggestions? GSU4x4 Drivetrain Tech 5 01-28-2007 05:23 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 09:18 AM.