02 windshield washers not working - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Forum Arrow General Technical & Electrical

General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-05-2012
timpat92855's Avatar
Thread Starter

iTrader: (1)
I am: tim petterson
Join Date: Nov 2006
Location: Lousiville, MS
Vehicle: 97 ranger
Posts: 1,067
Total Props: 0
02 windshield washers not working

On my 02 edge, the washers have not worked since I got the truck. I finally decided to tackle it and get them to working. Well long story short I came up short handed again.

I have swapped relays around to see if it was a bad relay but everything still works, and the fuse is still good.

I put a new pump on it, 20 bucks autozone had one in stock, go figure. I also changed the multi switch out and still to no avail.

I must be missing something. The pump does not come on when I press the switch in. So I am pretty sure is electrical.

Anyone got any ideas?

02 Edge 4x4 Vermilion Red
3.0 5spd
Some Lift
4.10 Gears
Reply With Quote
+ 0 -
Old 05-05-2012
Clinton's Avatar
iTrader: (19)
I am: Clinton Dune
Join Date: Dec 2010
Location: PA.
Vehicle: 2001 Ford Ranger XLT
Posts: 1,417
Total Props: -12
Check the plug on the stalk, make sure it isnt fried and just try to clean the pins/connectors
Reply With Quote
+ 0 -
Old 05-05-2012
Rev's Avatar
Rev Rev is offline
Level I Supporter
I am: J J
Join Date: May 2005
Location: San Diego, CA
Vehicle: 2001 Ranger Edge
Posts: 1,179
Total Props: 18
Start by verifying the pump will run. Remove the windshield washer relay. With the key on and your voltmeter set to read voltage, check for 12v at terminal 5. If power is present, momentarily connect a jumper wire between terminals 5 and 3. The washer pump should run. If not, look for an open circuit between the relay socket and the washer pump.

If the above test worked and with the relay still removed and key on, switch your meter to Ohms and connect one probe to terminal 1 and the other to chassis ground. Push the washer switch, you should see 1 ohm or less.

If not, plug the relay back in and go to the multifunction switch connector C212 at the bottom of the column (leaving it connected). With the key on, momentarily insert a jumper wire between Pin 14 (Light Blue with Orange stripe wire) and Pin 13 (Gray with Red Stripe wire). The washer pump and wipers should run. If not, the problem is more than likely with the GEM or its associated wiring.

2001 Ranger Edge 3.0 V6, 5 speed M/T
Limited Slip Differential, James Duff Traction Bars
Kumho 30x9.50 15 MT / Black 297 Series 15x7 Rims
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question about Superlift cam washers 05Level2 General Ford Ranger Discussion 7 10-08-2010 01:24 PM
windshield wipers not working and i b going nuts redhawk15 General Technical & Electrical 1 10-02-2010 03:25 PM
Superlift Question on cam washers squrll Suspension Tech 8 11-30-2009 06:57 PM
Camber washers: How many? PutsTheFunInFuneral Suspension Tech 3 03-27-2006 11:28 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 09:56 AM.