2004 Ranger radio volume issues - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-04-2016
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Location: Saint Paul, MN
Posts: 3
2004 Ranger radio volume issues

I have a problem with my 2004 Ford Ranger that just started today.

The radio is getting power when the ignition is in both the accessory & the run positions.


The problem: There is only radio volume when the ignition is in the on position but only when the motor is not running.

Accessory position = NO radio volume
Motor running = NO radio volume
Ignition on/motor not running = radio volume works


Any ideas what may be the cause of this strangeness?


Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 08-04-2016
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC
Posts: 5,187
Welcome to the forum


Doesn't sound to hard, you probably have a separate amplifier.

Have a look here: Ford Ranger Radio Wiring Diagram

Look at the 2004 Premium sound system
The separate amp should have power all the time but turned on and off by radio on/off.
"Enable"

As another may be, Ford added a MUTE circuit for Radios in late 1990's/early 2000's
Have a read here: http://www.justanswer.com/ford/2ecz3...ve-revers.html

It's for people who forgot to turn the radio volume down after driving home drunk the night before.......................joking

Last edited by RonD; 08-04-2016 at 04:49 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-05-2016
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Location: Saint Paul, MN
Posts: 3
got in my 2004 Ranger this morning and the radio volume works in all three scenarios now


I however have a suspicion this issue isn't over yet ............
Reply With Quote
  #4  
Old 08-07-2016
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2016
Location: Saint Paul, MN
Posts: 3
found this thread from late 2014; sounds like the same issue


2006 ranger no audio except in on position


maybe I placed this thread in the wrong sub forum
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stock head unit, volume will go up/down when high Goodysgotacuda Audio & Video Tech 14 12-18-2008 03:40 PM
box volume opinions 0sixsport Audio & Video Tech 5 11-26-2006 11:42 AM
speed volume control 1stfordedge General Technical & Electrical 16 08-07-2005 08:18 PM
CD6 Speed Sensitive Volume 0RangerEdge2 Audio & Video Tech 6 07-13-2005 07:00 PM
Using Cruise Control buttons to control the Volume GVSU Godfather Audio & Video Tech 23 05-29-2005 07:39 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -6. The time now is 01:08 PM.