4.0 engine miss possible electrical??? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Forum Arrow General Technical & Electrical

General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 04-17-2007
Thread Starter

I am: Bud Baringer
Join Date: Mar 2007
Location: Bellefontaine, Ohio
Vehicle: 94 Ranger 4x4
Posts: 6
Total Props: 0
4.0 engine miss possible electrical???

Hi All,
Newby here, name is Bud

I have recently completed a motor swap on a 94 4x4 Ranger and something is not correct. The original motor was a 4.0 and the donor vehicle was a 93 4x4 with a 4.0 so I figured this was a no brainer...... Oppsy.........
The trannys are the same (both AL4D) and all accessories A/C Alt etc were kept with the original motor and just dropped in the whole ball of wax....
The first test drive I noticed some really poor performance in the mid power range and somewhat poor everywhere. Checked the Engine control computers and noticed they were different versions. Swapped the computers and performance made a marked and very noticeable improvement but still not at 100% especially in the 1/2 to 3/4 power band At times it will take off and run perfect. But soon it will revert to less than perfect, for no apparent reason..... It also feels as though there is a pronounced miss in the motor most of the time, if I mash the pedal it usually helps but then starts missing again when I back off it. I have not been able to get any real pattern to it all, except it always starts to miss again once I back off the trottle all the way. My last test drive I also noted the temp gauge started varying quite a bit, up all the way, then back to the middle and so on? I checked my coolant and it is full, no aparent leaks...... Any help out there?
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine miss rangermark General Ford Ranger Discussion 0 01-31-2010 07:42 AM
94 4L engine Swap Strange Electrical Problem HELP ggadwa General Technical & Electrical 0 11-12-2009 11:44 AM
Freaky engine miss rangermark General Ford Ranger Discussion 5 09-25-2009 12:42 AM
Engine miss wtk General Technical & Electrical 1 11-28-2007 09:11 AM
Engine seems to miss ? crazy wheelerman 730 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 02-26-2006 08:12 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 10:44 AM.