99 3.0 speed sensor issue - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Forum Arrow General Technical & Electrical

General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 06-23-2015
Thread Starter

I am: Jack Suarez
Join Date: Jun 2015
Location: Wpb fl
Vehicle: 1999 Ford Ranger xlt
Drive Type: 4x4
Engine: 3.0
Posts: 1
Total Props: 0
99 3.0 speed sensor issue

I have a 99 RANGER 3.0 4x4 I recently replaced the speed sensor and now its working but while driving around it goes out abs light comes on and o/d light blinks I cycle the key and it will start working again any idea what it can be ?
Reply With Quote
+ 0 -
Old 06-24-2015
iTrader: (1)
I am: Ron Dean
Join Date: Jan 2014
Location: Vancouver, BC
Vehicle: 1994 Ford Ranger
Drive Type: 4x4
Engine: 4.0
Posts: 4,733
Total Props: 88
In a '99 Ranger the VSS signal from the rear axle sensor goes directly to the ABS module, it is corrected for axle ratio and tires size in that module, then sent to speedometer, computer(transmission) and cruise module.

So if ABS light comes on then problem is in the wiring from axle sensor to ABS module or ABS module itself.
Since cycling the key restores signal, ABS module or it's connector would be the prime suspect.

Not sure if there is a test for that module?
Ford Dealers can "talk" to these modules to change tire size in memory or axle ratio, so may be worth paying them for test, not sure what the cost is of a module.
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Speed sensor plug for a 5-speed manual BlackRanger04 Drivetrain Tech 4 01-04-2011 12:07 AM
2000 ranger 2.5 speed sensor/speedo issue johnnieh93 General Technical & Electrical 8 05-24-2010 08:00 PM
Speed sensor issue... 05prerunner Drivetrain Tech 1 12-17-2009 07:33 AM
Speed sensor issue 99ranger4x4 General Technical & Electrical 12 12-01-2008 07:15 PM
temp sensor and speed sensor for ohc BananaEdge Exterior Semi-Tech 4 09-01-2004 10:42 AM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 03:33 PM.