Command Start Issues. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Forum Arrow General Technical & Electrical

General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 01-29-2010
jdcrush's Avatar
Thread Starter

iTrader: (1)
I am: Jason Davis
Join Date: Mar 2008
Location: Winnipeg, Manitoba
Vehicle: 2001 Ranger Edge
Posts: 378
Total Props: 0
Icon5 Command Start Issues.

Hey all, I'm looking for a little help with an electronic issue on my truck.

The basics are: I had an aftermarket remote starter system installed on my truck, for the first two years it worked perfect. Last summer it started acting up remote starter would not function, the problem went away after a month and it was working fine until recently.

What happens is I'll press the starter the lights will come on it cycle to the starter mode and then shuts off. It will work about 1 in every 10 tries.

I can put the key in the ignition start the vehicle press the remote and remove the key and the vehicle will stay running.

I'm thinking of two possibilities, first a lose wire on the starter connection, or possibly a bad battery on the truck.

Let me know what you think, this has me puzzled. BTW I replaced the battery in the remote and that did not help. Any help is appreciated.


2001 Edge "franken"ranger 3.0 2wd
Reply With Quote
+ 0 -
Old 01-29-2010
Woods-Rider's Avatar
iTrader: (2)
I am: Kyle Riggs
Join Date: Apr 2008
Location: Hillsboro, OR
Vehicle: 2004 Ford Ranger
Posts: 1,108
Total Props: 0
Not a bad battery if u can start it manually fine.
Reply With Quote
+ 0 -
Old 01-29-2010
I am: todd atk
Join Date: Jan 2010
Location: chelmsford ma
Vehicle: b3000
Posts: 1
Total Props: 0
It is the transponder bypass... Fords are very sensitive to the rf ring placement.. The reason it starts when you have the key in or near the ignition is because the car picks up that key and disables the anti theft

Pull the column shroud. Look at the aftermarket ring.. Make sure is it undamaged and wrapped close around the PATS ring...

If it still doesn't start find the box the key is hidden in. Hold it and remote start it and see if you can feel the relay click. If so take the key out and try to start the car with that key. If it doesn't start then the key lost programing..
To try to reprogram it turn 1 good key to ignition. remove
Turn a second good key in ignition
Turn deprogrammed key in ignition then start if that works then reinstall the key in the bypass..

If the key is not cut then you can do the same thing except with the key in the bypass hit remote start after you remove the second key.

If you don't feel the bypass click then make sure it is plugged in correctly / test if you have 12volts + ground when running.
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gauge issues/heating issues/high oil pressure Fw87 General Ford Ranger Discussion 2 04-25-2015 11:08 PM
idle, and start up issues... Coleosis85 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 11-08-2009 01:53 PM
Command start darkstar_420 General Technical & Electrical 3 04-12-2009 04:35 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 02:25 PM.