weird problem! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Forum Arrow General Technical & Electrical

General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 05-30-2009
Demo1986's Avatar
Thread Starter

I am: Demetrio Flores
Join Date: Feb 2009
Location: Long Beach, CA
Vehicle: 2002 Sport Trac
Posts: 423
Total Props: 0
weird problem!

i have an 01 xlt 4.0 with a brand new battery and alternator. seems like the alternator chooses when it wants to charge the battery and it has left me stranded a couple times. i chked the wiring and its fine. i have a scan gauge and when i drive the voltage is around 13-14. when i start the truck its at 11 and sometimes drops to 10 and all of a sudden jumps to 14. any suggestions?
Reply With Quote
+ 0 -
Old 05-31-2009
Rev's Avatar
Rev Rev is offline
Level I Supporter
I am: J J
Join Date: May 2005
Location: San Diego, CA
Vehicle: 2001 Ranger Edge
Posts: 1,179
Total Props: 18
If you’re sure all the wiring is good I’d start with the alternator. Its possible you got a bad unit out of the box.

If you have a voltmeter handy, try the following: Connect the negative lead of the meter to the positive lead of the battery. Then connect the positive lead of the meter to the B+ terminal of the alternator. With the engine running it should read less then 1 volt. If its over 1 volt you have a connection problem.
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
stumped...weird headlight problem wvcat General Technical & Electrical 12 08-29-2008 12:05 PM
Weird idle problem when putting truck in neutral coming to stops. Jeremy102579 2.9L & 3.0L V6 Tech 13 03-25-2007 09:26 AM
Weird Brake Problem? Roach2004 General Ford Ranger Discussion 11 03-20-2007 09:55 PM
weird radio problem, please help TippnOver General Technical & Electrical 12 12-03-2005 03:44 PM
Weird brake problem... Zero Drivetrain Tech 3 06-05-2005 01:00 AM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 07:16 AM.