idles rough/runs fine - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Engine Forum Arrow 2.3L & 2.5L I4 Tech Arrow SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines

SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 09-18-2013
Thread Starter

I am: kenny flemon
Join Date: Sep 2013
Location: jonesboro ar
Vehicle: 1994 ford ranger
Drive Type: 4x2
Engine: 2.3
Posts: 5
Total Props: 0
idles rough/runs fine

I just bought a 93 Ranger XLT with the 2.3L. So far I've replaced the plugs & wires, cleaned IAS & MAS, changed the oil & filter. The truck doesn't idle well & it's not constant. Sometimes it idles fine for a few minutes but then back to the rough idle. The idle thing is driving me nuts, any ideas? Thanks.
Reply With Quote
+ 0 -
Old 09-19-2013
TheStig88's Avatar
iTrader: (4)
I am: Not allowed near Small children
Join Date: Aug 2008
Location: Columbia, Missouri
Vehicle: 96 Ranger Turbo
Drive Type: 2wd
Engine: 2.3
Posts: 2,120
Total Props: 0
Spray some brake clean on the o2 sensors. Or replace them.

See if that helps.
Reply With Quote
+ 0 -
Old 09-26-2013
I am: Doug Schofield
Join Date: Jul 2013
Location: Picton, Ontario, Canada
Vehicle: Ford Ranger
Posts: 3
Total Props: 0
First make absolutely certain that all vacuum lines, connections and manifold points have no leaks.

Remove the vacuum line from the EGR plugging it with something suitable. Does this make a difference? If yes, then get a hand vacuum pump/guage attaching it to the EGR to draw a vacuum on the EGR which if it is good the vacuum will not change or drop. The engine will stumble or die. It is now time to suspect your EGR solenoid which switches vacuum to the EGR depending on the RPM and rate of change of engine speed and load. If it is faulty you might be able to detect vacuum on the vacuum line to the EGR at idle by attaching a sensitive engine vacuum guage to the vacuum line seeing the guage needle bouncing slightly. If so then replace your EGR solenoid.

This is exactly the condition that I have determined was causing my engine to run rough at idle. As well it failed an E test running rich probably because the air fuel mix is diluted with oxygen poor exhaust gases.
Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 3.0 Ranger - rough low idle (400 rpm), bogs at 2500K, rough shift, NOW FINE ChargerOnDavins 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 03-23-2015 03:25 PM
Idles rough, barely runs OBill 2.9L & 3.0L V6 Tech 9 12-17-2014 04:49 PM
Idles fine , but cuts out while engine is reved bigbird123 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 1 04-24-2014 10:49 PM
idles fine drives bad HELP pitbull419 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 1 03-09-2014 10:43 PM
95 2.3L Suddenly runs BAD! HELP! Idles rough, no power. jtt3769 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 7 07-25-2008 09:29 AM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 04:46 PM.