P1443 about to drive me insane - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource
Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiast!

Go Back   Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource Arrow Ranger-Forums Technical Engine Forum Arrow 2.3L & 2.5L I4 Tech Arrow SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines

SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines Discussions and Topics specific to the Lima 4 cylinder engines

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 09-03-2015
Thread Starter

I am: matt
Join Date: Jul 2015
Location: ft smith, ar
Vehicle: 1995 b2300
Drive Type: 4x2
Engine: 2.3
Posts: 1
Total Props: 0
P1443 about to drive me insane

Ok, First post here. I have a 95 ranger 2.3 and the 1443 code is about to drive me insane. I have no idea whats causing it so I was hoping someone could enlighten me if they have had the same problem. First off, the purge sov and flow sensor is new. They are not OEM parts but they are brand new. There are no cracks in the vacuum hoses and there is plenty of vacuum at the tap for the "system". My only thoughts are maybe the flow sensor is not giving an in spec voltage reading or the PCM is not grounding the SOV when it says its requesting flow. The charcoal tank is not plugged, i can suck through the hose and get a good flow. I have tested everything I know to test. The solenoid is getting 12 volts with the key on, the sensor is getting 12 volts, and I can pop the hose off with the engine running and vary the voltage coming out of the sensor. Seems like its 1.xx volts with no flow and upper 3xx maybe with flow? Either way its working as it should, its not just giving a constant voltage. I refuse to buy a 200 new setup from Ford if I don't know that is the problem. Does anyone know what voltage the PCM is looking for when the purge is activated..Im to the point now I am not afraid to splice in a relay, make up a circuit with whatever voltage it supposed to see, and send it back to the PCM just to quit getting my light to come on. Its driving me crazy.

Reply With Quote
+ 0 -

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P1443 question McIvor dbl 07 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 22 02-21-2012 09:50 PM
P1443 code rchoungping SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 7 09-30-2011 03:55 PM
P1443 code donblaz 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 06-01-2011 03:00 PM
P1443 Error Code and CEL Help acleme1 General Technical & Electrical 1 08-15-2010 12:35 PM
P1443 DTC Help!!! drupe 2.3L & 2.5L I4 Tech 9 07-17-2007 05:11 PM

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -6. The time now is 08:02 AM.