2.3L & 2.5L I4 Tech General discussion of 2.3L and 2.5L I4 Ford Ranger engines.

95' - car won't start. No clicking even. Lights work

  #1  
Old 02-07-2019
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2014
Location: Grants Pass, OR
Posts: 12
Icon5 95' - car won't start. No clicking even. Lights work

95 Ranger, 4 cylinder 5 speed.

Started fine, as it always has previously. Drove 4 miles to get gas - filled up - but then car wouldn't start. Just got it towed home.
  • Car doesn't try to start at all - not even a click
  • Lights all turn on / are bright. Stereo comes on fine. Trying to jump start didn't help
  • If you turn on headlights and try to start - headlights don't dim at all. Like it's not even trying to start.
  • Checked / switched ignition fuse under the hood - no change.
This whole - drove fine, but doesn't seem to try to start at all now - I'm thinking:
  1. Clutch pedal sensor, or
  2. It has a 'theft deterrent' thingy - where if one removes this little chip, it will behave exactly like this - not try to start at all. Chip is in, backup chip swapped out - no change. So something not completing a circuit in that system
A third option, or would you expect it's one of those?

Also I'm kinda stupid - how would I go about troubleshooting this?


Edit:
  1. If I jump the terminal on the starter solenoid - car starts fine.
  2. If I jump the ignition terminal on the starter solenoid - car starts fine.
So I think it's some issue with the ignition signal not getting to the starter solenoid. Not really sure how to test what part is the problem, though.

Thanks,
 

Last edited by bbb0777; 02-10-2019 at 01:02 AM. Reason: Additional info after troubleshooting
  #2  
Old 02-12-2019
Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2014
Location: Grants Pass, OR
Posts: 12
- turns out it was a broken wire in the steering column.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Scharen9
Drivetrain Tech
4
05-03-2018 11:38 PM
Petergutierrez
2.3L & 2.5L I4 Tech
0
03-05-2018 10:25 AM
kappesdeb
General Technical & Electrical
0
07-17-2014 11:45 AM
fletcher969
2.9L & 3.0L V6 Tech
4
01-14-2013 05:26 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 95' - car won't start. No clicking even. Lights work


Contact Us - Sitemap - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.