1990 2.9L V6, Engine Trouble PLEASE HELP ! ! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-25-2010
loki's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pittston
Posts: 11
1990 2.9L V6, Engine Trouble PLEASE HELP ! !

OK so here it is, About 400 miles ago I changed the head gasket, changed the oil and filter, changed the thermostat and flushed and filled the radiator ( Also added some barrs leak. Had a leak. It stoped ) . All seemed ok .

Then monday I jump in the truck drive to work and the engine sounds like it has no oil. So I shut her down jump out and take a look. I'm about 1/2 quart low, I thot ehh no big deal seeing as how I have a rear main seal leak I thot that's where it went, So I added alittle oil and went to work. Got there put a piece of cardboard under the truck just to make sure it was the rear main seal and no place else. Well there was no leak's at work. Drive home toss the cardboard back under the truck and did not drive it again till this morning. Same thing no oil on the cardboard at all, but ping tick clunking noise is getting out of hand. ( The rear main seal is not even leaking any more )

So I just got out of work and drove home still no sign of oil loss, and half way home ( 2.6 mile one way drive ) the sound of death went away.

The truck is not overheating and seems to run just fine. My oil pressure gauge always reads right about the A in normal . Even if the truck is shut off over night it's always on the letter A . Shouldn't the needle go to the low area when I shut the truck off ?

Someone please help .... This truck is killing me

It's now Thursday and it's getting loader. Parking the truck till I can get something figured out, Can't afford to blow the engine up .......................
Reply With Quote
  #2  
Old 04-02-2010
RedRanger91XLT's Avatar
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Woodbridge, VA
Posts: 316
yes it should... did you keep an eye on your gauges when you heard the sound?
Reply With Quote
  #3  
Old 04-02-2010
loki's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pittston
Posts: 11
Update..

Update, I changed the oil sending unit and now my gauge works and shows within the normal range. Everything seems fine untill the truck warms up for a few min's then it starts screaming as if it has no oil.

I have been walking to work now for a few days and it's really getting old. Does anyone have any clue what may be wrong ?

I have been thinking of changing the oil again and adding engine restore. Would this be a good idea ?

Please, Any and all idea's would be helpful.

Also when I was changing the sending unit the oil that leaked out was black as dirt, but when checking it on the dipstick it still looks clean and fresh..
Reply With Quote
  #4  
Old 04-02-2010
loki's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pittston
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by RedRanger91XLT View Post
yes it should... did you keep an eye on your gauges when you heard the sound?
The gauge did not move at all before changing the sending unit. I have been afraid to drive it sence changing it, Should I take it around the block a few times and see if it jumps around when it starts making the sound? Or what should I watch for ? I did look at the temp gauge when it was acting up and it showed I was running cool.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-24-2010
RedRanger91XLT's Avatar
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Woodbridge, VA
Posts: 316
Quote:
Originally Posted by loki View Post
Also when I was changing the sending unit the oil that leaked out was black as dirt, but when checking it on the dipstick it still looks clean and fresh..
Ya... that's not good... if its clean on top and black on bottom... it probably means something more serious happened in the engine. Look into that.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1990 2.9 please help. loki 2.9L & 3.0L V6 Tech 5 03-04-2010 09:11 PM
dimming mirror and auto headlight trouble ,please help ac0413 General Technical & Electrical 7 02-28-2009 02:42 AM
SErious Trouble Question...PLEASE HELP!!!! AndyRanger1 Drivetrain Tech 6 02-28-2008 04:25 PM
Trouble Trouble.. Alex98 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 0 11-10-2007 04:22 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:24 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.