Engine idling really high - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-14-2009
richyrich's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Kelowna BC
Posts: 121
Engine idling really high

Hey guys can anyone tell me what would cause my engine to just start acting up for no reason?
As soon as I start the truck it revs up past 3000 rpms and doesnt want to idle down, even when its warm. I'll get to a stop light and go into neutral or clutch in and again it revs up to 3000, sometimes it comes down to like 1200, sometimes not, but never to normal idle rpms, very annoying and a waste of fuel. My guess is obviously TPS but I havent got a check engine light or anything. WTF??

Can someone please help as I dont know what to do short of take it to a mechanic which Id like to avoid, strapped for cash in this economy.

Thank you for any advice...
Reply With Quote
  #2  
Old 08-14-2009
CBFranger's Avatar
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Tampa Bay Area
Posts: 1,029
Vacuum leak.

Mine was doing literally the exact same thing. Turned out the hose clamp on the vacuum booster was broken. I replaced it and it has worked fine since.

Good luck tracking it down. Took me a while (multiple afternoons) poking around the engine bay with a stethoscope then I heard a leak as I was going up the vacuum hose to the booster and DOH! there it was. lol

So check all your hose clamps first and then go from there. If you find a hunk of hose that has a leak replace it. :)
Reply With Quote
  #3  
Old 08-14-2009
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
IAC
Idle Air Control valve is dirty.It's mounted on the throttle body .
Reply With Quote
  #4  
Old 08-14-2009
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Tyrone, PA
Posts: 22
On my 4.0 OHV I had the same problem and the issue was the IAC but i'm not sure about a 3.0.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-14-2009
acer87782000's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: Lincoln, NE
Posts: 99
Mine does the same thing... its just it seems to only do it randomly?!
One day its fine, then the next it does it once, other days it does it all the time...

Whats the easiest/cheapest way to find a vacuum leak... after checking the clamps?
Reply With Quote
  #6  
Old 08-14-2009
CBFranger's Avatar
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Tampa Bay Area
Posts: 1,029
Quote:
Originally Posted by acer87782000 View Post
Mine does the same thing... its just it seems to only do it randomly?!
One day its fine, then the next it does it once, other days it does it all the time...

Whats the easiest/cheapest way to find a vacuum leak... after checking the clamps?
Get a mechanic's stethoscope. The poor man's version is some vinyl tubing and a T fitting. Poke around each and every vacuum hose with your stethoscope listening for a sucking noise while the engine is running.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-14-2009
Johnbaum13's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2008
Location: Dallas, TX
Posts: 2,343
Start by cleaning or replacing the IAC, much easier to get to and find.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-15-2009
richyrich's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Kelowna BC
Posts: 121
Thank you guys. I will have a look at things tomorrow and see what I find. Got caught in some terrible backed up traffic on the way to work today, stop and go for 30 minutes, let me tell you what nightmare it was!! Every time I stopped engine roared up over 3000, i must have burned an extra quarter tank
Reply With Quote
  #9  
Old 08-15-2009
CBFranger's Avatar
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Tampa Bay Area
Posts: 1,029
Try tapping the gas when it does that while in neutral and see if it doesn't idle down. That worked about half the time on my truck.

Did people look at you crazy? lol
Reply With Quote
  #10  
Old 08-15-2009
richyrich's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Kelowna BC
Posts: 121
Quote:
Originally Posted by CBFranger View Post
Try tapping the gas when it does that while in neutral and see if it doesn't idle down. That worked about half the time on my truck.

Did people look at you crazy? lol
LOL funny you say that. Being summer and lots of windows rolled down I did get a few strange looks haha!! Im sure they were thinking WTF is this guys problem lol???

Yes I did try to tap the gas pedal but it didnt work, only made it rev higher lol. The only thing that worked was disengaging the clutch into first gear and somewhat riding the clutch (ugh i know). But it was the only thing I could do to avoid looking like a freak!!

Anyway just gonna finish my coffee and get out there and have a look see...
Reply With Quote
  #11  
Old 08-15-2009
richyrich's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Kelowna BC
Posts: 121
woohoo

Once again you guys have come through for me!! I took the IAC valve off and cleaned it and VOILA she's back purring like a kitten again!!!

You guys are awesome, so glad to be a member here. I dont even need a mechanic half the time now!

Thanks so much you guys for taking the time to help me out, i really do appreciate it. Enjoy the rest of your weekend guys! Cheers!
Reply With Quote
  #12  
Old 08-23-2009
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
What do you clean the IAC with? Mine is doing the same thing and I need to clean mine today.
Reply With Quote
  #13  
Old 08-23-2009
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
Bump.
Reply With Quote
  #14  
Old 08-23-2009
korey89's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: South, FL
Posts: 4,672
Just buy a new one
Reply With Quote
  #15  
Old 08-23-2009
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
Quote:
Originally Posted by korey89 View Post
Just buy a new one
Now thats just stupid.

I figured it out.
Reply With Quote
  #16  
Old 08-23-2009
richyrich's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2008
Location: Kelowna BC
Posts: 121
Quote:
Originally Posted by Lord Of War View Post
What do you clean the IAC with? Mine is doing the same thing and I need to clean mine today.

I just used electrical parts cleaner and blew it out with compressed air.
Reply With Quote
  #17  
Old 08-23-2009
korey89's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: South, FL
Posts: 4,672
Quote:
Originally Posted by Lord Of War View Post
Now thats just stupid.

I figured it out.
How is it stupid? Mine used to do the same thing sometimes and then one night I couldn't drive my truck because it would only idle at 2k. Its doing that because its going bad, I cleaned mine like 10 times total and it didn't stop it from going bad. Just replace it before it goes bad and stops you from being able to drive your truck.
Reply With Quote
  #18  
Old 08-23-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Make sure the IAC isn't backwards. Mine was backwards and caused that exact issue.
Reply With Quote
  #19  
Old 08-23-2009
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
I cleaned my MAF and IAC and now she runs alot smoother and quiter.
Reply With Quote
  #20  
Old 08-23-2009
Grot's Avatar
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Knox, Tennessee
Posts: 122
mine idles too low, could it be a similar issue?
Reply With Quote
  #21  
Old 08-24-2009
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
Quote:
Originally Posted by Grot View Post
mine idles too low, could it be a similar issue?
Does it sputter or does it just idle to low? What RPM does it idle at?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2 problems engine quits when cold?? and engine volts are really high pls help rexineffects 2.9L & 3.0L V6 Tech 0 12-06-2012 12:43 PM
lil high idling Kris03 2.9L & 3.0L V6 Tech 28 01-10-2012 06:57 AM
idling to high ajw1275 2.9L & 3.0L V6 Tech 27 09-27-2011 11:54 AM
2000 Ranger idling high Jimmy B Ranger-Forums Office 1 03-27-2011 07:34 AM
skipping and idling high spanky86 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 10 10-23-2007 12:18 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:54 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.