No power over 3,500 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-19-2010
RangerWill's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Spanaway, WA
Posts: 20
No power over 3,500

I have a problem that doesnt seem to be getting any better. My truck runs great anywhere below the 3,500 RPM mark. On accelarating, as soon as it goes above 3,500 it loses power and will no longer pull. I can hear and feel the engine stuttering but theres no power on the climb to any higher RPM. Ive tried injector cleaners and ran premuim for a while hoping that it would flush out. No Luck!

HELP PLEASE!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-19-2010
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
is your check engine light on and a little more info about truck will help
Reply With Quote
  #3  
Old 11-19-2010
My91Ranger's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Roseville, Michigan
Posts: 2,252
Does it do the same thing while free reving in park?
Reply With Quote
  #4  
Old 11-19-2010
RangerWill's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Spanaway, WA
Posts: 20
There's no check engine light on. Its a. 98 4x4 5 speed. All stock except a glass pack exhaust.
It doesn't do it in neutral though.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-19-2010
RangerWill's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Spanaway, WA
Posts: 20
Is this sounding like a fuel or a spark issue? My gas mileage is also suffering.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-19-2010
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
did you ever replace your fuel filter
Reply With Quote
  #7  
Old 11-19-2010
RangerWill's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Spanaway, WA
Posts: 20
No I have never replaced the filter. I've had it only a few months but, why would it rev out it neutral and not in any gear?
Reply With Quote
  #8  
Old 11-19-2010
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
engine isnt under a load
Reply With Quote
  #9  
Old 11-19-2010
RangerWill's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Spanaway, WA
Posts: 20
Yeah that does make sense. I'm hoping that it would be that easy to fix. Any other ideas?
Reply With Quote
  #10  
Old 11-19-2010
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
not that i can think of
Reply With Quote
  #11  
Old 11-19-2010
RangerWill's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2010
Location: Spanaway, WA
Posts: 20
Alright I'll change that out tmr. and we'll see what happens. Thanks man.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 Ranger: engine wont turn over, has power, and no check engine light sprx26 General Technical & Electrical 1 03-19-2014 12:07 PM
All power but will not try to turn over? tsahlin489 General Technical & Electrical 1 01-19-2014 02:41 PM
Ranger engine cuts out over bumps, but electrical does not lose power. atmu5fear General Technical & Electrical 3 11-28-2011 10:11 PM
Turns over and over and over before starting strictlystangs2 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 7 11-21-2007 10:54 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:51 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.