Not sure where else to put this... vibration between 55-60 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-28-2011
ThatGuy's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kent, Ohio
Posts: 325
Not sure where else to put this... vibration between 55-60

Ok, so i wasn't sure where else to put this... but im working on trying to get everything working the way it should on my truck, as im putting it up for sale. Im tired of only have a 2 seater, so im going back to an explorer sport, i miss my old one. Anyway... my 98 ranger has 197k miles on her... here lately she's starting vibrating my butt between the speed of 55 and 60, and tends to actually stop when i let off the gas and coast. You guys have any ideas what it could be... i was thinking a possible out of balance tire, but the fact it only does it at those speeds and stops once i let off the gas has me second guessing myself. Any ideas would be awesome.... thanks everyone!

- Brad
Reply With Quote
  #2  
Old 07-03-2011
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: pv AZ
Posts: 1
look into the bearing and hub. also make sure nothings stuck in place if you are 4wd and have stock vacuum hubs

this is what you're looking just a visual ignore the douche

http://www.youtube.com/watch?v=y_A9zTDr0d4

and probably these if they still make them

http://www.therangerstation.com/tech...M_hub_swap.htm

when I was swapping mine out for this junk I realized how cheesy the rangers front axle stubs are held in with stupid PLASTIC (20 bucks from ford per) c clips. so look for those from somewhere else if you can.

on the explorers they have a huge nut holding it in that seems way stronger, but you cant run manual hubs with the expo front end as far as I know.



and you probably should have put it in the suspension or general forum

Last edited by nappahdog; 07-03-2011 at 09:24 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-03-2011
rangerboy101's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Winchester, Va
Posts: 8,187
I used to have this problem except it was between 65-70. Drive faster.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-05-2011
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Winter Springs, FL
Posts: 3
check the drive shaft U joint bearings. On my ranger the whole truck would vibrate around that speed. easy to replace.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2005 Edge 4.0 - Vibration between 60-65 mph 2005_edge Suspension Tech 4 09-01-2010 06:24 PM
question about 4x4 (not sure where to put) jslatts General Technical & Electrical 7 10-21-2009 01:24 PM
Not sure if it's a problem or not jtfoxman Drivetrain Tech 3 09-04-2008 02:43 PM
Not sure where to put this thread. TSabourin General Technical & Electrical 2 02-02-2008 11:30 PM
Not sure if this is normal or not Srkasner Drivetrain Tech 9 08-06-2007 08:49 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:36 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.