Speedometer Bounce? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


2.9L & 3.0L V6 Tech General discussion of 2.9L and 3.0L V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-28-2010
ChaosFromAbove's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2009
Location: Haddon Heights, NJ
Posts: 313
Speedometer Bounce?

So my speedometer has been some what annoying me. Seems that when I am at a stop light, or just plain old idling (after driving for a little) the speedometer needle likes to bounce..like its dancing

It did this on the stock cluster as well as the sport trac cluster i just threw in yesterday. Despite the weird bouncing at idle it seems the speedo is dead on (while moving). Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-28-2010
StrangerRanger's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: The 253
Posts: 756
replace your speed sensor.

I had one that the needle would die under 10 mph. Would cause my ABS to go ape shyt all the time. Even when just sitting there stopped it would freak out.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-28-2010
mlw20lu's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: Loxahatchee, FL
Posts: 1,825
check your negative battery cable
Reply With Quote
  #4  
Old 04-28-2010
silverstreak4x4's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Brighton, Michigan
Posts: 979
I have the same issue with mine. But mine does it while driving also.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-28-2010
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2009
Location: Beaumont, CA
Posts: 632
mine does it when its very cold out and it wont want to shift out of first gear...once it shifts into second its fine
Reply With Quote
  #6  
Old 04-28-2010
ChaosFromAbove's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2009
Location: Haddon Heights, NJ
Posts: 313
Quote:
Originally Posted by StrangerRanger View Post
replace your speed sensor.

I had one that the needle would die under 10 mph. Would cause my ABS to go ape shyt all the time. Even when just sitting there stopped it would freak out.
Speed sensor is located above the rear diff right?
Reply With Quote
  #7  
Old 04-28-2010
Redrocket's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waynesville n.c
Posts: 1,993
yep and bechind each rotor on the front too if you have 4 wheel abs, are wait a min. sense your a 03 yours may be in the tail houseing on the trans. maybe some one will chime in
Reply With Quote
  #8  
Old 05-05-2010
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Vancouver, BC
Posts: 1
I have the same exact problem with my 2003 Ranger. Any luck fixing the problem?
Reply With Quote
  #9  
Old 05-05-2010
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
Crawl under the truck and look in the area under the driver's seat , inboard of the frame rail.
A square plug with a bolt in the center.
Remove the bolt (IIRC 10mm) unplug the connector, and clean the contact pins , coat them with dielectric grease and reconnect.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-05-2010
ChaosFromAbove's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2009
Location: Haddon Heights, NJ
Posts: 313
Quote:
Originally Posted by crazybcford View Post
I have the same exact problem with my 2003 Ranger. Any luck fixing the problem?
Actually I havn't really noticed the problem since I re-did my sport trac cluster swap. I'll keep an eye out and try OTRtech's solution since its cheap than the speed sensor.
Reply With Quote
  #11  
Old 05-11-2010
jt_ranger's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2008
Location: Marietta, Georgia
Posts: 297
yeah mines been doing this too gonna have to try what he said and clean it off
Reply With Quote
  #12  
Old 05-11-2010
Robin Hood's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2008
Location: AZ
Posts: 789
ground cable. it's most likely loose, thats what my issue was.
Reply With Quote
  #13  
Old 05-08-2011
klc317's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Cincinnati, OH
Posts: 950
Kinda of an old thread but my '03 FX4 had the original Motorcraft battery in it that had the little red floaty in the "window" and finally just disappeared all together for a few months. Truck started getting hard to start and I noticed the speedo would be jumping around when I would be at a stoplight in drive. Other weird electrical things happened too. I replaced the aging battery and all is fine now.
Reply With Quote
  #14  
Old 08-11-2011
bdiddy's Avatar
Member
 
Join Date: May 2006
Location: vancouver, wa
Posts: 182
Bumping this thread. The speedo in my truck will drop whenever I take my foot off the gas. It's accurate as long as I'm accelerating but once I take my food off the gas or apply the brakes it either drops 20-30 mph or goes completely to zero. It is a 2001 2.5 manual by the way.
Reply With Quote
  #15  
Old 09-11-2013
NewShockerGuy's Avatar
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: NOVA
Posts: 599
I am having this problem on my 2.3l rwd ranger right after I got an alignment...

I have to check it out tonight.. I'm annoyed to say the least.

It ONLY does it when it's in Drive and I am stopped... when I am moving the speedometer doesn't bounce at all... perfectly fine.

I ALSO hear some type of an interferance noise almost like static but it sounds like something is happening an up and down high pitched noise. Never heard this before nor had this issue until Monday. thought it might be the battery... probably going to change the speed sensor on the rear diff housing and check the wires.... Could they have done something with an alignment? Or is this just luck? Truck is an 01' and has 135k miles on it.

Getting this one:
Amazon.com: Raybestos ABS530780 Sensor-Rud: [email]Automotive Amazon.com: Raybestos ABS530780 Sensor-Rud: [email]Automotive

Thanks,
-Nigel
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
rpms bounce when coasting between 40 and 50 mph srush7 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 03-20-2015 10:54 AM
Just put in Tranny, Engine RPM Bounce w/ AC on... any ideas? nross Drivetrain Tech 0 07-17-2012 03:29 PM
Speedometer reads wrong! SuperKid General Technical & Electrical 7 02-25-2007 11:58 PM
speedometer conversion? solodos General Ford Ranger Discussion 26 03-17-2005 08:51 AM
digital Speedometer blacknight New Ideas 10 10-04-2004 10:30 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:23 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.