01 4.0 suddenly dies won't start please help - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-01-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Ca
Posts: 4
01 4.0 suddenly dies won't start please help

I have a 2001 ranger edge with the 4.0. It's my spare truck and gets started and ran about every week or two. Last night I started it right up no prob, got about 1/2 mile up the road ,stopped at a stop sign and she died.wont re-start ,no dash lights,no headlights, no dome light .battery is good, but tried jumping it anyways.also tried a hard reset(disconnect battery,clamp cables together) .checked fuses and can't find any blown ones. I'm running out of things to check, and can't find any past threads with the same problems. Any ideas guys? Any help is appreciated
Reply With Quote
  #2  
Old 12-01-2012
Ardy's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Windsor NS
Posts: 276
Well start with what you know you say you have no headlights or anything? No radio, etc? It's something electrical. follow your wires from your battery terminals and check for loose parts/breaks and repair as needed. Check all fuses inside and out.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-01-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Ca
Posts: 4
When I leave the key in the ign I can hear a relay in the cab clicking on its own. And I noticed my theft light on the dash is still working, not flashing fast but every 5 or so seconds
Reply With Quote
  #4  
Old 12-01-2012
Ardy's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Windsor NS
Posts: 276
What happens if you turn on headlights? Or turn the key?

How do you know the battery is good? What are you getting across the terminals voltage wise?
Reply With Quote
  #5  
Old 12-01-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Ca
Posts: 4
Nothing when I try to turn on lights, or turn key.battery is a two month old optima yellow top, I'm getting 13ish volts at the posts
Reply With Quote
  #6  
Old 12-02-2012
Clinton's Avatar
Member
iTrader: (19)
 
Join Date: Dec 2010
Location: PA.
Posts: 1,417
Have you checked the alernator and its plugs? I have heard some of the alternator plugs melting and taking a dump.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-08-2012
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Ca
Posts: 4
Ok it's been a week, haven't had time to go into depth on this truck, the key dinger runs constantly and the relays under the dash are clicking away but still no lights no turn -over. I checked under the hood everything looks ok
Reply With Quote
  #8  
Old 12-13-2012
patkelly1336's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Elm Grove, Wisconsin
Posts: 209
I had a problem like this, and it turned out to be my alternator wiring was shot
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2005 suddenly began sputtering, shut down and would not re-start casperma 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 03-30-2014 08:53 PM
Suddenly "runs fast at startup then dies" DanR14 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 02-12-2014 11:52 AM
Very weird! Won't start, won't shut off, flashing exterior lights fletcher969 2.9L & 3.0L V6 Tech 4 01-14-2013 06:26 PM
Won't start, dome light dies when trying to start. Jerkstore General Technical & Electrical 4 10-02-2011 10:53 AM
1994 won't start. please help. studio1 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 6 05-27-2008 12:36 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:52 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.