1994 4.0 4x4 chugs when warm - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-08-2007
greygooseranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Location: SE Michigan
Posts: 3,293
1994 4.0 4x4 chugs when warm

Hey guys, a coworker of mine was telling me that his ranger wouldn't get over 50 mph when warmed up and was chugging (like in traffic). He took it in and the mechanic changed the fuel regulator, fuel filter, and the o2 sensors. Now he said it gets up to freeway speed fine but still chugs and only when its hot. What is it?

Thanks,
Chris
Reply With Quote
  #2  
Old 08-08-2007
wydopnthrtl's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2005
Location: SE, Mi
Posts: 2,342
If it's running good when cold then it's getting plenty of fuel. (uses more fuel when cold)

After warm up the mixture leans out and the egr opens more and more.

I'd suspect either ignition or egr.

Rich
Reply With Quote
  #3  
Old 08-08-2007
greygooseranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Location: SE Michigan
Posts: 3,293
What is the cheapest way to go about diagnosing the problem?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-08-2007
greygooseranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Location: SE Michigan
Posts: 3,293
He said he thinks the EGR was replaced last year, but doesn't know for sure. He also said that the door chimes when the key isn't even in it, and the lower cover of the steering colum is exposed. I don't think thats what you meant by ignition though....
Reply With Quote
  #5  
Old 08-08-2007
greygooseranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Location: SE Michigan
Posts: 3,293
bump...
Reply With Quote
  #6  
Old 08-08-2007
lifted97ranger's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Charlestown, IN
Posts: 1
could be a dead plug....mine did the same thing and it was a bad plug.......also might be a bad coil pack...it might get hot and expand causing something to not make contact...
Reply With Quote
  #7  
Old 08-08-2007
greygooseranger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2006
Location: SE Michigan
Posts: 3,293
did they have coil packs in 94? I thought it was a distributor?
Reply With Quote
  #8  
Old 08-08-2007
brichmond's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: IA
Posts: 116
have him get new plugs an wires i have same truck an same problem.. turned out to b theplugs being bad.. have him clean the maf sensor too that might help...and yes 94 4.0s do have coil pack
Reply With Quote
  #9  
Old 08-09-2007
Rockledge's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Connecticut
Posts: 479
FWIW, the 4.0L never had a distributor.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 engine runs rough when air temp is warm JohnbII SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 2 06-09-2014 10:44 PM
3.0L new engine chugs when I punch the gas. 96' rnager 5 speed 2wd 13weberc 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 11-19-2013 05:53 PM
ac blowing warm america8371 General Ford Ranger Discussion 19 10-02-2008 07:15 PM
Warm-up blues...... capkid65 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 12 03-27-2006 06:31 PM
Sub Warm-up mx98ranger Audio & Video Tech 15 01-12-2006 10:20 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:46 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.