Bad Problem, Reallt Bad i think - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-03-2008
mazzman's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: San Diego
Posts: 251
Bad Problem, Reallt Bad i think

So i went to 7 eleven this morning, and my truck is not running right at all. First, it idles super low, and i have to keep the R's up because sometimes it would die. Second, It sputters real bad between idle and 1750 rpm, and it supttters less from there up. Third, theres a lound hissing noise (like air escaping) when the R's drop, and when i accelerate.fourth, its throwing 3 codes, bank 1 sensor 1 too lean, bank 1 sensor 2 too lean, idle control too low. Need help on this ASAP, thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 08-03-2008
Jimmeh's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Columbia Falls, MT
Posts: 3,224
Sounds like a vacuum line may have popped off. Open up your hood and check those out first.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-03-2008
TRoyBv6320's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2007
Location: Olathe, KS
Posts: 220
Sounds like a vacuum leak, could be idle air control valve, could be mass air flow sensor. check those and the connectors. That's what I had to replace when my truck was throwing the same codes, but mine wasn't running that bad.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-03-2008
Shaklakan's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: La Habra CA
Posts: 1,100
Quote:
Originally Posted by Jimmeh View Post
Sounds like a vacuum line may have popped off. Open up your hood and check those out first.
x2 on this it has happened to me several times lol
Reply With Quote
  #5  
Old 08-03-2008
mazzman's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: San Diego
Posts: 251
the code is actually bank 1 o2 sensor stuck lean, and same on bank 2. No i just gotta find the line if thats the problem. i dont see any unusual fluids so thats good i guess.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-03-2008
ManEHawke's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Riverside, CA
Posts: 327
You make more vacuum at idle, than at higher load due to the throttle plate being open.
So if it runs better as you rev it up, then it sounds like vacuum connections need to be checked.

It sounds like you got a nice sized one, that happened to me when I accidentally left the brake booster unplugged.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-03-2008
jrpro130's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2005
Location: Florida
Posts: 5,057
Vacuum leak. 100%
Reply With Quote
  #8  
Old 08-03-2008
mazzman's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: San Diego
Posts: 251
i got it. it was a big vaccum line right below the intake manifold up against the firewall. runs like butter now. Thanks guys for the help
Reply With Quote
  #9  
Old 08-03-2008
jrpro130's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2005
Location: Florida
Posts: 5,057
I would try to find otu HOW it came off, and prevent it from happening next time!
Reply With Quote
  #10  
Old 08-03-2008
mazzman's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: San Diego
Posts: 251
ya i put a hose clamp at the elbow, its not goin anywhere
Reply With Quote
  #11  
Old 08-03-2008
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Brooklyn NY and Deposit NY
Posts: 243
anytime you hear a hiss its vacuum somewhere.. problem is if its a small leak you wont hear it over the motor
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
you might think it's retarded but I think it's a cool idea.... rangerkidSHSU Ranger-Forums Office 4 03-11-2009 09:52 PM
The_Dealer: Bad Deal Bad Member Bad Sell! LayingFrame89 Ranger Products, Company, & Member Reviews 34 12-01-2007 07:59 AM
Stock Drivesaft with RCD = BAD BAD BAD PICS INSIDE ranger General Ford Ranger Discussion 32 07-31-2007 12:50 PM
found a bumper i think what do you think oilersfan_39 Exterior Semi-Tech 19 01-31-2007 04:50 PM
ALL offroaders are BAD BAD BAD! FMD General Ford Ranger Discussion 13 04-25-2006 08:21 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:20 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.