check engine light - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-28-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: brighton michigan
Posts: 24
check engine light

my check engine is coming on. i put a brute force cold air intake on my truck v6 4.0L sohv.
the engine is running lean is what it said when i had the computer read. what should i do?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-28-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
first off, is it sohc or ohv? and the check engine light is it for one bank or both banks?
Reply With Quote
  #3  
Old 08-28-2010
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
are all of your clamps tight and did you check that very problematic vac hose elbow on the 4.0
Reply With Quote
  #4  
Old 08-28-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: brighton michigan
Posts: 24
single over head valve.all clamps are tight. vac hose?
Reply With Quote
  #5  
Old 08-29-2010
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
first of all theres no such thing as a single over head valve...what year is your truck... theres a vac hose elbow under the upper rad hose and runs under the throttle body that is known for cracking...i just had to replace mine
Reply With Quote
  #6  
Old 09-02-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: brighton michigan
Posts: 24
Quote:
Originally Posted by djfllmn View Post
first of all theres no such thing as a single over head valve...what year is your truck... theres a vac hose elbow under the upper rad hose and runs under the throttle body that is known for cracking...i just had to replace mine
1998
Reply With Quote
  #7  
Old 09-02-2010
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
1998 is OHV. Do you have everything connected to the new intake?
Reply With Quote
  #8  
Old 09-02-2010
steveo1271's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: lexington,sc
Posts: 780
maybe the maf sensor isnt connected right or it's bad
Reply With Quote
  #9  
Old 09-02-2010
ccosgrove71's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: richmond,va
Posts: 185
did you spray the air filter down with oil?
Reply With Quote
  #10  
Old 09-02-2010
S40racer's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Los Angeles, CA
Posts: 33
When I was running lean, it was due to the PCV elbow that everyone is mentioning. It had a crack that was causing lean bank 1 and 2. It couldn't hurt to clean the MAF though, so I'd do that too...
Reply With Quote
  #11  
Old 09-02-2010
j99ranger4x4's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: Delaware, OH
Posts: 1,381
Quote:
Originally Posted by S40racer View Post
When I was running lean, it was due to the PCV elbow that everyone is mentioning. It had a crack that was causing lean bank 1 and 2. It couldn't hurt to clean the MAF though, so I'd do that too...
us ohv's dont have that elbow.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-03-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: brighton michigan
Posts: 24
i checked my vacuum hoses and there fine. everything is hooked up correctly to the new intake. i went to autozone to have it read and it said leak or bad o2 sensor. could it be bad o2 sensor? my air filter is a oil free filter. since this is my main vehicle for driving. is it ok to drive my truck? i drive 1hr to work and 1hr back.
Reply With Quote
  #13  
Old 09-03-2010
ccosgrove71's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: richmond,va
Posts: 185
what was the actual code(s)?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Check Engine & Check Pants! Brian5792 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 07-21-2014 04:24 PM
99 Ranger: engine wont turn over, has power, and no check engine light sprx26 General Technical & Electrical 1 03-19-2014 12:07 PM
o/d light, check engine light and rough idle wtf man 2.9L & 3.0L V6 Tech 8 02-23-2014 01:39 PM
problem with engine and check engine light warner.325 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 5 12-09-2009 04:48 AM
spedometer out + ABS light + check engine light joey v General Technical & Electrical 13 06-17-2008 08:17 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:42 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.