Engine noise at start-up 4.0L - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-13-2012
04RangerDude's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2012
Location: brownsville, tx
Posts: 19
Engine noise at start-up 4.0L

Hey guys, I've got a question for you all.

Does anybody else have a noise issue on the 4.0 engine at start up, it sounds like if the engine has no oil on top of the cams, it sounds like dry start up.

My truck makes this noise every day, it will always do it in the morning or during any cold start? The oil level is fine, right there in the crosshatched indicator in the dipstick.

It will do it for like 2-3 seconds, then it goes away, I'm using the correct oil, 10-30W multigrade.

I've had several Ranger with the 4.0 before, but none with this issue.

I'm afraid it will damage or wear out the cams and chains and all that stuff, what do you guys recommend?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-13-2012
FULLSCALE's Avatar
Level III Supporter

iTrader: (12)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Clinton, Ontario
Posts: 8,181
The older 4.0s were common for timing chain issues but I thought it was fixed before '04. Could you post up a video of the noise?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-14-2012
web's Avatar
web web is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Columbia, MD
Posts: 210
Reply With Quote
  #4  
Old 11-19-2012
hozII's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2008
Location: athens, Al
Posts: 2,245
I have a 06 sohc ddoing this too
Reply With Quote
  #5  
Old 02-05-2014
loc's Avatar
loc loc is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: roopville,ga
Posts: 28
Use a ford oil oil filter

If the filter don't solve the problem . I would think the oil pump ck vlv is bad . Roc
Reply With Quote
  #6  
Old 02-05-2014
IN2 FX4's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Costa Mesa, CA
Posts: 855
Mine has started making almost a screeching sound in the morning at cold start up but it does not do it every morning. It does not even last 1 second though. I originally thought it was the timing chain tensioners and installed new ones but it did not eliminate the sound.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-06-2014
loc's Avatar
loc loc is offline
Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: roopville,ga
Posts: 28
sounds like

the starter drive going bad ?
Reply With Quote
  #8  
Old 02-07-2014
IN2 FX4's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Costa Mesa, CA
Posts: 855
If that was directed to me, it could be the starter drive going bad. Although, I think it would do it also when the engine is warmed up. The starter makes a normal sound when cranking.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
only start on easy start kyde General Technical & Electrical 2 05-25-2014 06:17 AM
Incorrect jump start. Truck won't start now. Pilot General Technical & Electrical 3 10-27-2013 08:07 AM
Engine noise at start-up 4.0L 04RangerDude General Ford Ranger Discussion 8 11-14-2012 09:56 AM
Won't start, dome light dies when trying to start. Jerkstore General Technical & Electrical 4 10-02-2011 10:53 AM
Ranger hard start issue HELP COLD START 1994splash 2.9L & 3.0L V6 Tech 1 06-08-2011 05:27 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:09 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.