engine woes... - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-04-2009
Liftedgreen4x4's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Location: lorton,virginia
Posts: 447
engine woes...

***I did search!!**
When I first start my truck it idles like a hot rod for about 2-3 mins. then it smooths out. After it smoothed out I drove up the street and it has absolutly no power at all(wont even attempt to brake the tires loose on snow.) I replaced the MAF sensor with a new one and still the same symptoms. I'm now looking into it possibly being the EGR valve. Where exactly is the EGR located on a '99 ohv? I relplaced plugs and wires last oil change (1,500 miles ago) so they're new-ish. I sprayed carb. cleaner on all vaccum hoses and around the intake manifold to spot possible leaks and none are present,any ideas on other possible causes? Thanks guys.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-04-2009
wydopnthrtl's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2005
Location: SE, Mi
Posts: 2,342
Sounds to me like a lack of fuel. Could be because of a large vacuum leak, stuck open IAC, or maybe low fuel pressure.

Rich
Reply With Quote
  #3  
Old 03-09-2009
reader585's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Oromocto New brunswick
Posts: 791
did you change your plugs. maybe you have some wires switched
Reply With Quote
  #4  
Old 03-09-2009
pace51's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: on da puter
Posts: 711
Quote:
Originally Posted by reader585 View Post
did you change your plugs. maybe you have some wires switched
He would have noticed that right away.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-09-2009
fishy2k8's Avatar
Member
iTrader: (-1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Avon, IN
Posts: 457
mine kinda does the same... sometimes ill start it and it will sound like it's got a cam and kind sound ready to stall out unless i give it gas.. i changed the IAC but it still did it a few times after than too
Reply With Quote
  #6  
Old 03-10-2009
karrbass4life's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 3,072
Quote:
Originally Posted by wydopnthrtl View Post
Sounds to me like a lack of fuel. Could be because of a large vacuum leak, stuck open IAC, or maybe low fuel pressure.

Rich
I broke a vaccum line once and my truck had no power and idled very strange.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
gauge cluster woes 1poorracer General Technical & Electrical 11 06-04-2007 08:43 AM
1993 Power Distribution Panel Woes.... Diode planefixer General Technical & Electrical 2 04-19-2007 02:19 PM
Tune Up Woes...... RangerBoy03FX4 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 19 03-12-2007 08:42 AM
Overhead Console Woes!!! Sad_Savant General Technical & Electrical 14 02-24-2006 08:56 PM
transimission woes. Devils_Advocate Drivetrain Tech 13 02-06-2006 01:10 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:49 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.