4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

High Idle solution

  #26  
Old 11-20-2017
Member
Join Date: Nov 2017
Location: Gower missouri
Posts: 1
I had the same problem so I took the iac valve off and the float was stuck so I put wd40 in it and let it soak for a little bit and sprayed it out with brake clean and slapped it back on and it runs just fine
 
  #27  
Old 11-21-2017
Member
Join Date: Jul 2016
Location: BC Canada
Posts: 1,670
The float was stuck ???
 
  #28  
Old 07-24-2018
Member
Join Date: Feb 2015
Location: monkey valley, pa
Posts: 15
had this with my 2004 4.0 auto, idled at 2k. went to the dealer twice, no codes, no explaination for the high idle either. i had them change the aic, it helped a little. my tps went bad after that, so i changed it with no affect.

i then decided to remove the throttle body, aic and mass air and gave it all a good cleaning. re hooked up the battery and all was well for 1 start. then back to 2000rpm idle. so i guessed it was one of the 3 things i cleaned. the mass air being easiest to get to i cleaned it again. truck started and idled perfectly, but only once. then it was back to 2k

i got a new mass air, disconnected the battery and installed it. put it all together and all is well, now a month later still fine. im suprised that the truck never threw a code, even at the ford garage

not saying this is everyone elses problem, but it fixed mine.
 
  #29  
Old 07-24-2018
Member
Join Date: Jul 2016
Location: BC Canada
Posts: 1,670
Sounds like disconnecting the battery and allowing the ECM to relearn it's idle is what really needed doing.
Not that any of those things didn't need attention.
 
  #30  
Old 12-05-2018
Diesel_Brad's Avatar
Member
Join Date: Nov 2011
Location: PA
Posts: 239
Have the same issue. My one 04 5 speed 4.0 I have been battling it for 5+ years. it comes and goes but when it comes, I can drive the truck without even touching the throttle pedal. IAC. MASS, throttle cable, etc all changed and NOTHING. I changed the ECM and it was good for 6 months? Then it stated doing it again intermittently.(once every 30 days or so)

Well fast forward to another 04 5 speed 4.0 I just bought. Put it on the road monday and well tues day and 100 miles latter I have a 3000RPM idle. Worse than my other truck.

Suggestions? I just dumped some seafoam in the vacuum hose and letting it sit for 30 min but I'm sure that is not the problem
 
  #31  
Old 3 Weeks Ago
Member
Join Date: Feb 2015
Location: monkey valley, pa
Posts: 15
mine just started acting up again this week, it stayed at 2k for idle speed. i disconnected the battery for 5 mins, reconnected the battery and it idles perfectly. i have no explanation and didn't clean anything.
 
  #32  
Old 3 Weeks Ago
Diesel_Brad's Avatar
Member
Join Date: Nov 2011
Location: PA
Posts: 239
Originally Posted by flaco View Post
mine just started acting up again this week, it stayed at 2k for idle speed. i disconnected the battery for 5 mins, reconnected the battery and it idles perfectly. i have no explanation and didn't clean anything.

Plan on it coming back. Replacing the ECM in 2 of my trucks fixed the problem
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
thom2003
2.9L & 3.0L V6 Tech
2
04-25-2018 04:32 PM
4door
2.9L & 3.0L V6 Tech
7
12-16-2010 11:49 AM
htvfd460stx
General Technical & Electrical
7
06-26-2007 06:58 AM
RedRanger02
Drivetrain Tech
8
03-09-2006 03:15 PM
RanJerEDGE
General Ford Ranger Discussion
10
07-09-2004 12:00 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: High Idle solution


Contact Us - Sitemap - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.