idle problems. sputtering, barely running. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-16-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: buffalo ny
Posts: 7
idle problems. sputtering, barely running.

i had the truck jacked up a few hours ago checking out the front end. i lowered it back onto the ground and went to start it to back it into a parking spot. i started it up, and the idle went up to about 1200 like it always does and began to come back down. it dropped below 500 and the truck began to sputter and barely run. battery gauge was going crazy, but thats probably because the alternator was providing power and then not, because of the sputtering. i gave it a few revs and eventually it went back to normal. i drove it around and it drove fine. i parked it and it sat for about 20 minutes. i was curious to see if it would do it again so i went back out and started it again, same thing happened. i shut it down and it sat for another half hour. i did a little reading in the haynes manual and went back out to check it again. i started the truck and it ran perfectly fine, as if nothing was wrong. its got a check engine light, no idea what its for though. i've done some searching on here and here's what i've come up with to check

idle air control
maf
intake manifold gaskets

anything else that these symptoms point to that i should be aware of? i was hoping to get through winter without doing the gaskets, but i guess i could go outside and freeze my fingers off and take care of it.

understand that i know my way around cars pretty well. i'm just hoping someone has had these exact problems so that i don't go sinking more money i don't have into parts that won't fix the problem. thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-05-2009
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: buffalo ny
Posts: 7
fixed the problem. idle air control valve was on its way out.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'03 4.0 Engine noise, barely running, no oil pressure...help? spat12 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 3 07-30-2015 11:56 PM
sputtering,barely running,help!!!! jackson10 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 9 09-15-2014 01:19 PM
Sputtering engine problems rickydanger 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 10 06-14-2011 10:36 PM
sputtering and running rough rangerstepside 2.9L & 3.0L V6 Tech 24 05-22-2011 11:15 PM
The ranger came through for landing a boat! barely....long post quicksilver2001 General Ford Ranger Discussion 10 04-04-2005 10:02 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:18 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.