just got a xcal2 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-31-2008
boomer27127's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: washington
Posts: 398
just got a xcal2

so i just got my xcal2 and when i run any of the three tunes on my truck i get a pinging noise. it seems to happen right around 2k rpm and when its under a load or when i start to get after it. I have herd that the cause of that has to do with pre ignition. has anyone else had this problem? what did you do to fix it? im going to try and adjust the spark and see if that makes a difference. any other ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 05-31-2008
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: alberta
Posts: 457
are you using the appropriate grade of fuel? if you loaded a 93 octane tune and are using 87 octane fuel, could be the cause.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-31-2008
boomer27127's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: washington
Posts: 398
no im running the right grade fuel i adjusted the spark back a bit and it stoped the noise for the most part i'm going to play with it some more tomorrow and see if i can get it dialed in
Reply With Quote
  #4  
Old 06-01-2008
wydopnthrtl's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Dec 2005
Location: SE, Mi
Posts: 2,342
Something you ought to do is run the fuel down pretty low and then refill with the fuel you intend to use.
Then, reprogram the PCM. Then disconnect the battery. Then turn on/off the headlights and reconnect the battery. This will reset everything including tranny functions.
Then.. let it relearn the idle functions (search under my recent posts on how to do it)

Your on the right track. Run what every fuel you want and then play with the tune to get it to not ping. *Then* back it off another 2 degrees of timing.

Also, if you have a laptop you can hook up to the X-CAL 2 and the pcm and data log. Having the laptop beside you on the seat lets you see live what timing your actually running.

Rich
Reply With Quote
  #5  
Old 06-01-2008
Level I Supporter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Durham, NC
Posts: 3,657
You may want to try cleaning your MAF sensor, since your running a K&N.
A dirty MAF sensor will cause pinging.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
xcal2 flashing My05edge General Ford Ranger Discussion 3 06-04-2008 07:50 PM
JBA & xcal2= happy (I hope)! jckb4000 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 33 05-30-2008 06:50 PM
i think i messed up my Xcal2 My05edge General Ford Ranger Discussion 4 05-11-2008 07:54 PM
xcal2 = check engine light? i_luv_strats General Ford Ranger Discussion 10 09-05-2007 12:52 PM
So I want an XCal2.... huskerpower02 2.9L & 3.0L V6 Tech 6 02-18-2007 08:25 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:20 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.