Shaking ranger 04, 4.0 - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-11-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Asheboro
Posts: 11
Shaking ranger 04, 4.0

Ive got an 04 ranger with automatic trans, I was on a long trip last week and noticed My gas milage was just awful. I was getting like 12mpg on the highway and she was getting close to 26mpg before last year.
She has 71k miles and I cleaned the IAC last year and also replaced the plugs and wires about 20k miles ago.
While in Fla My check eng light came on and she started to shake, thought maybe bad gas so I stoped and disconed the bat for 30 min and ate lunch. Drove back to NC and had its codes red at advance. Said misfire on #4 and misfire at idle on #4. Changed all the plugs again and Checked wires with ohm meter and all was good, reset ECU and still the same shake. Seems to run fine, but no idea what it could be any help is much apreciated.
Mike
Reply With Quote
  #2  
Old 01-12-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Asheboro
Posts: 11
Icon7 Follow up

Took My truck to the dealer today and it turned out to be a faulty injector on #4, getting replaced with the fuel filter, Compresion was 150 on all cyclinders.
Thanks Mike
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Asheboro
Posts: 11
Back again

Well picked up My truck tonight and what do You know I still have the same problem the only differance is that My wallet is lighter now.
They changed the #4 injector and also the fuel filter and She is still sick, guess I will call them again in the morning.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-13-2011
Ford04Ranger4.0's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Plattsburgh, New York
Posts: 3,390
injector cleaner and high octance for a tank would have freed it up. Fuel filter isnt hard to do.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-16-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Asheboro
Posts: 11
Help!!

Well the newest update, Still not fixed. Today I swaped out coil packs and nothing also rechecked all lines for vacume leaks and sprayed with card cleaned to check for vacume problems. I also checked and cleaned the iac the egr and pcv and replaced both front o2's with no avail at all.
Any one got any other ideas to try, I dont want to take it back to the sorry dealership all they will do is swap out more parts and stick it too me.
thanks Mike
Oh yeah I ran some sea foam threw with some ijector cleaner also.

Last edited by tunnel hull; 01-16-2011 at 03:09 PM. Reason: left some things out
Reply With Quote
  #6  
Old 01-18-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Asheboro
Posts: 11
Lattest update on My shake and misfire on #4

Well we have tried everthing thier is to try. Spoke with a shop in Fla. that repairs ECMs and told hem of My problem and He said "Oh Yeah thats a bad capacitor in Your ECM easy fix". Turns out My truck is still under warante, 8years 80k miles, back to the dealer and they work all day on it agian and everthing checked out great. Problem not fixed so they are going to try and replace the computer this week and I will post what We find.
Mike in NC
Reply With Quote
  #7  
Old 01-18-2011
Jelly's Ford's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2010
Location: KnoxVegas, TN
Posts: 874
Thank the lord you're still under warranty lol. At least some of the work you are getting done to it will hopefully be under warranty.

The only option that hasn't been covered is the purge valve and solenoid.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-19-2011
powerranger262's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Hartford, WI
Posts: 1,222
Post back if this worked.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-25-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Asheboro
Posts: 11
Still in the shop

Well to give another update:
The Ford dealership was of no help at all, they have had the truck for 4 days and have tried everthing under the sun and cant fix it and will not try another ECM in the damn thing and the ford rep says well seldom have trouble with the ecms and will not send them one to try. Now they want to put a head on it and Im saying no way, so Im going to go pick it up and send out the ecm to have it looked at My self to AES in Fla. They seem to have a great rep from what Ive read on the web and the customer service teck was first class on the phone. I will post back what I find.
Mike in NC
Reply With Quote
  #10  
Old 02-07-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Asheboro
Posts: 11
Finnaly fixed

Well this has been a journey for me, turns out that it was an $8 valve spring that was broken the whole time. Where it was at You could not see the break, We just by chance found it. So all in all a eight dollar spring cost a lot more, she runs better now than when I bought it two years ago.
Mike
Reply With Quote
  #11  
Old 02-09-2011
Ranger093's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Blaine, Minnesota
Posts: 289
Shake at idle right?
Reply With Quote
  #12  
Old 02-10-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Asheboro
Posts: 11
Yes shake at idle

It was shaking at idle and most of the way threw the power band, and My millage was half of what I was getting, Also no noise at all, even with the motor runnig and doing a runing copresion check ( not even a clatter).
Hope this helps others by the time we figured it out cost Me close to a grand, Ouch!!!
Mike
Reply With Quote
  #13  
Old 02-15-2011
04XLTFX4's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Huntingdon,Pa
Posts: 191
I ve seen probably 4 or 5 valve springs broken in 4.0s one was a brand new Explorer. Wish I d seen this sooner. Maybe youve helped someone else.
Reply With Quote
  #14  
Old 02-15-2011
Masteratarms93's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Goose Creek SC
Posts: 4,685
It's weird, since I've been on R/F I have seen 2 main problems with the 4.0 SOHCs
1. 01-02 timing chain tensioner issues, that's a given.
2. 04-05 Cylinder 4 and Cylinder 5 compressor problems. I think I've seen almost 5 threads now with the same issues and they all ended up being a valve or head on cylinder 4 or 5. I wonder why that is.

It seems like the only safe year for the 4.0 was 2003 lol. Time to start digging.
Reply With Quote
  #15  
Old 02-15-2011
04XLTFX4's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Huntingdon,Pa
Posts: 191
Quote:
Originally Posted by Masteratarms93 View Post
It's weird, since I've been on R/F I have seen 2 main problems with the 4.0 SOHCs
1. 01-02 timing chain tensioner issues, that's a given.
2. 04-05 Cylinder 4 and Cylinder 5 compressor problems. I think I've seen almost 5 threads now with the same issues and they all ended up being a valve or head on cylinder 4 or 5. I wonder why that is.

It seems like the only safe year for the 4.0 was 2003 lol. Time to start digging.
I ve seen tensioner plastics laying in the pans, and in oil pickup screens in Every year. Spun bearings from oil starvation, bent valves, dropped valves. The 4.0 sohc needs alot of care to last and some luck doesnt hurt. Pretty common to see bent valves on bank 1 after the plastic is in the pan and the chain is to loose. Sad really. The weirdest thing to me is it seems like Explorers have more problems than Rangers.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sluggish, bogging, shaking 1998 Ranger RangerXtreme Drivetrain Tech 3 08-14-2010 04:40 AM
Shaking Engine (Videos) 4cyl SouthernMudSlinger General Ford Ranger Discussion 14 10-02-2006 07:48 AM
Trailer + 45mph.. whole alot of shaking going on ericsmith32 General Ford Ranger Discussion 7 06-14-2006 08:06 AM
Truck shaking RockysFord 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 16 04-15-2006 08:50 PM
I want a good, ground shaking set up.... PVEdge03 Audio & Video Tech 7 08-10-2005 02:55 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:20 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.