what the fack! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


4.0L OHV & SOHC V6 Tech General discussion of 4.0L OHV and SOHC V6 Ford Ranger engines.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-03-2008
ranger_banger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: cedar falls, iowa
Posts: 405
what the fack!

ok, so i got my new starter today, put it on and go to crank it over and the same damn situation...one loud *** click! the old starter was shot for sure, but this is redonkulous. We pulled the belt off and everything wasn't seized, my buddy checked from underneath the truck and said he got the crank to spin. But seriously, this is getting annoying. I have an Optima Red Top in there and it still isn't doing anything.


any ideas from here guys?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-03-2008
graniteguy's Avatar
Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Texas
Posts: 3,221
a starter for a manual is different than a starter for an automatic. For starters (pun intended), make sure you have the correct one
Reply With Quote
  #3  
Old 04-03-2008
duckbuster1888's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Greenville, NC
Posts: 196
and make sure if there is a little ground going to it it is connected or it wont start... i experianced it on my f150 once
Reply With Quote
  #4  
Old 04-03-2008
Alon's Avatar
Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Jun 2004
Location: Long Beach, CA
Posts: 2,555
how does the cable look going to it?

on my buggy i would just get a click and the cable was bad.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-03-2008
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Mesa, Arizona
Posts: 886
loose battery termals/cables ?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-04-2008
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Battery dead? Either your not getting current to the starter, or it's not grounded. Check all relays and solenoids too.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-04-2008
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Millington Tn
Posts: 132
I have gotten bad starters from the store. Once I got 3 in 1 day and they were all bad.

****
Reply With Quote
  #8  
Old 04-04-2008
ranger_banger's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Location: cedar falls, iowa
Posts: 405
alright, well, I made damn sure to specify that they sent me a manual trans starter, but today we dug a lil deeping into it. Turned out that the ground on the solenoid broke itself somehow. So, with a little super glue it's all workin fine, and about time too! It was blowing white smoke for the whole few minutes it was running. We couldn't let it run too long because theres a nasty hole in the fuel line so gas was just pouring down from the tank.

SO thats the next thing. Is there just one line comming from the gas tank? and what size torx bit do i need to rip off the box?

Thanks a ton for everybodies help!
Reply With Quote
  #9  
Old 04-04-2008
rolsmojave3's Avatar
Level III Supporter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Wisconsin
Posts: 2,852
Get a new soleniod for starters.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:35 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.