The BRAND NEW factory 6-disc I got won't work. Help! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Audio & Video Tech General discussion of audio and video for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-24-2006
TORQUERULES's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ripley, WV
Posts: 302
The BRAND NEW factory 6-disc I got won't work. Help!

The CD changer won't work. It says that all the slots are full and when I hit eject it says select CD and or Error 9A6F. What is the matter? Have you guys had this problem?

This thing is so new that it still has the protective sticker on the display.

I asked the guy to put it in the "shipping state" (the instructions are on the CD player) and he also packed it really well.

I just blew $125 if this doesn't work.

HELP!!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-24-2006
Trigger01's Avatar
RF Veteran
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville, TN
Posts: 18,788
When that happened to me 6x I got a new one each time! Sorry man, but you may be SOL. After that and the kept wanting $ I said screw it and bout a Pioneer HU.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-24-2006
Level III Supporter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2004
Location: usa
Posts: 24,936
sounds like it wasnt locked before shipping it hurts it Bob knows about this and knows how to unlock it i think...
Reply With Quote
  #4  
Old 08-24-2006
TORQUERULES's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ripley, WV
Posts: 302
Darn this is p***ing me off.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-24-2006
Level III Supporter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2004
Location: usa
Posts: 24,936
PM bob he might know
Reply With Quote
  #6  
Old 08-24-2006
TORQUERULES's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ripley, WV
Posts: 302
I did. Thanks.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-24-2006
mudranger96's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Lehigh Acres, FL
Posts: 2,549
So when you try to put a disc in it wont take it? and this might be a dumb question but does it have a reset button on it anywhere like most aftermarket h/u?
Reply With Quote
  #8  
Old 08-24-2006
TORQUERULES's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ripley, WV
Posts: 302
It won't load or eject. It says it is full, but it has no discs in it.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-25-2006
TORQUERULES's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ripley, WV
Posts: 302
This is what the seller sent me in an e-mail today:

never had a problem before
it did have note i believe about shipping screw that locks cd mechanism
when you hit eject it wants to know what cd to eject
try eject and then number one through six
please let me know
Reply With Quote
  #10  
Old 08-25-2006
Bigwill41's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Navasota, Texas
Posts: 4,659
Did you push down and hold the eject button??
Reply With Quote
  #11  
Old 08-25-2006
TORQUERULES's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ripley, WV
Posts: 302
Yep.
Reply With Quote
  #12  
Old 08-25-2006
TORQUERULES's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ripley, WV
Posts: 302
Well I have tried everything short of taking it apart. I guess I am stuck with a brand new factory 6-disc with a non-functioning changer that was brand new until the USPS got ahold of it. If I knew my Certified Pre-Owned warranty would cover it, I'd take it in to try and get a new one, but what are the chances of that?
Reply With Quote
  #13  
Old 12-11-2006
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Well, I ended up buying this from Matt for whatever it might be worth.

I now have about 10 hours of diagnostic and repair time into it and it's working.

The only reason I spent so much time on it is that my HU went down last week. One of the amplifiers in it toasted and it's too much of a pain to repair.

I also had a 6-CD deck from a Lincoln aviator that I used the front panel from on my 6-CD to get a color change. However that unit as it turns out is only for subwoofer systems and it has crossover in it so the main speakers have no bass at all.

The Aviator unit was a return from a Ford dealer and I got if for nothing and never did find out what the original complaint was. I did find out though: the subwoofer signal output is dead. So I can't use that deck at all because there's NO port out of which flows any bass at all, lol.

So, to keep from spending money I worked on the other deck. What a pain that changer mechanism is.

It had TWO problems, unrelated but totally freezing the deck. When I originally evaluated it, I was convinced that it had blown motor driver chip/chips for the positioning motors in the changer mechanism. But it was not the case on deeper probing.

1. A stuck limit switch -- a tiny, tiny one. Got it free and working again.

2. The head positioning mechanism on this deck does "double duty". It moves the head to read the cd, but when it puts the head all the way into the spindle it releases the small fingers which clamp the cd to the rotating spindle. This is a different design from older units which have two opposing pieces to clamp the cd in place. Basically, a tiny piece (about 3/16 x 3/16 inches) broke and it was the "rack" teeth which engage the worm screw to position the head. It was still inside the had mechanism fortunately. By using fine tools and some epoxy I was able to rebuild it and I believe it's stronger than stock now.

Bottom line, it works, but what a struggle. Sorry, Matt, but it wouldn't be worth it to me or you to sell it back to you for what it cost me in time to fix it, lol. I need it so I guess I'm going to use it. I got it working and in the truck about 1AM last night, lol.


By the way, I love this thing. It has great sound -- much better than the older factory 6-CD.

The only downside is I can't use my USA-SPEC DF-FORD1 auxilliary input converter on it. Not so big a deal since I'm playing mp3 cd's now instead of using my little mp3 player in the truck.

I have to use my XM unit on the FM modulator also. Oh well, some good some bad but at least I've got solid tunes again.
Reply With Quote
  #14  
Old 12-11-2006
winks's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2005
Location: Jackson, New Jersey
Posts: 4,872
John, I don't know how you ever got so good with electronics, but you've got quite a talent there.
Reply With Quote
  #15  
Old 12-11-2006
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Thanks, John. It was time and desperation, lol...
Reply With Quote
  #16  
Old 12-11-2006
TORQUERULES's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ripley, WV
Posts: 302
Good for you! I am glad it finally works. I just wish my single CD had MP3 capability at least. That would be better than no changer at all. I have not been into MP3s in tha past, but I am starting to think about upgrading to a unit that has that capability.
Reply With Quote
  #17  
Old 12-11-2006
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Well, Matt, I'm sorry you lost money on that deal -- but if you get a chance again to get one of these from someone more reputable, I'd do it. It's a wonderful deck and the sound is better than my old 2002 deck. Not sure if it's an improvement over your 2004 unit or not.

Thanks again, for what it's worth. I feel bad that you lost out -- though not bad enough to sell it back to you...
Reply With Quote
  #18  
Old 12-11-2006
TORQUERULES's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ripley, WV
Posts: 302
LOL No problem.
Reply With Quote
  #19  
Old 12-12-2006
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Springfield, MO
Posts: 399
john, would you be interested in selling the aviator unit? i wanna hook up a sub, and i don't think my factory(2002 edge) headunit has pre-outs

or if anyone knows how to add pre-outs to the,??
Reply With Quote
  #20  
Old 12-12-2006
Parker's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Cape Breton, Nova Scotia
Posts: 71
Is the deck you baught out of the sellers truck?
Reply With Quote
  #21  
Old 12-12-2006
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Quote:
Originally Posted by Noone
john, would you be interested in selling the aviator unit? i wanna hook up a sub, and i don't think my factory(2002 edge) headunit has pre-outs

or if anyone knows how to add pre-outs to the,??
Well, if you read my comments on this a bit more closely, you'll see nothing but the 6 disc mechanism and the front panel are useful. The main boards sub outputs are non-functional -- that's why I couldn't use it at all. I actually ran a wire back from them and got no signal. Verified with test equipment after the initial failure to drive the sub was detected.

Sorry, I'll sell it to you, lol -- but it won't help you!
Reply With Quote
  #22  
Old 12-12-2006
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Quote:
Originally Posted by Parker
Is the deck you baught out of the sellers truck?
It's the one that this topic was started about: Matt (TorqueRules) bought it on eBay, it didn't work, and he didn't get satisfaction from the seller. i bought it sight-unseen for much less than he paid for it hoping to fix it. My first forays into fixing it yielded no results after hours of work, so it went on the shelf until my current HU failed -- then I got busy.
Reply With Quote
  #23  
Old 12-12-2006
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Springfield, MO
Posts: 399
yeah, i just read what i wanted to see there, the bit about the outs... my bad
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94 ranger turn signals won't work! v6 4x2 all other lights and wipers work not fuse? kappesdeb General Technical & Electrical 0 07-17-2014 12:45 PM
For Sale: Brand New BFG AT on Brand New OEM 16" Y-Spoke Wheel - NM KLC Suspension, Tires, & Wheels 28 06-29-2012 04:02 PM
I've got brand new factory wheels, have some questions though... Jp7 General Technical & Electrical 26 10-04-2011 10:51 PM
For Sale: brand new set of 16" moto metal 951s wrapped in brand new 285/75 bfg mts 0 miles! oh Police Interceptor Suspension, Tires, & Wheels 1 05-17-2011 11:28 PM
Factory 6 disc in dash cd receiver......... eDg3 oF cHa0s General Technical & Electrical 24 12-02-2005 08:38 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:06 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.