Loss of power 04 2.3l - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines Discussions and Topics specific to the Duratec 4 cylinder engines

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-19-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Valdosta,Georgia
Posts: 140
Loss of power 04 2.3l

The auto zone computer for my truck says system to lean bank 1. Has a rough idle the engine knocks when it sits still. I have loss of power in 1000 rpms and 4000 to 5000 rpms. Replaced both the o2 sensors, spark plug coil pack, fuel filter, cleaned and regap spark plugs, cleaned the throttle body and all of the wire connections in the motor of the truck, and cleaned the MAF and TPS. Please help and tell me what you think the problem can be.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-19-2011
Z7What's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: New Orleans
Posts: 306
Vacuum Leak!

Wayne
Reply With Quote
  #3  
Old 04-19-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
2.3L has power???? never knew that. most likely a vacuum leak

Last edited by 04RangerDave; 04-19-2011 at 06:25 PM. Reason: ****ty spelling
Reply With Quote
  #4  
Old 04-19-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Valdosta,Georgia
Posts: 140
How would i check for a vacuum leak.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-19-2011
Z7What's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: New Orleans
Posts: 306
Take carb cleaner and spray it around the engine bay, if the idle changes look closely in that area and spray each hose one by one until you find the leak.

Wayne
Reply With Quote
  #6  
Old 04-19-2011
04RangerDave's Avatar
JDM> RANGER

iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2010
Location: RI
Posts: 5,030
Quote:
Originally Posted by Z7What View Post
Take carb cleaner and spray it around the engine bay, if the idle changes look closely in that area and spray each hose one by one until you find the leak.

Wayne
or propane. they both work
Reply With Quote
  #7  
Old 04-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Valdosta,Georgia
Posts: 140
Its not an air leak, but the idle starts to skipping when I turn the AC on and when I punch the pedal it trys to go but it wont hardly go like it use to.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-24-2011
Z7What's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: New Orleans
Posts: 306
Sure you didnt cross one or more the the plug wires?

Wayne
Reply With Quote
  #9  
Old 04-24-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Valdosta,Georgia
Posts: 140
yeah i checked the manual and bought new double platinum spark plugs.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-26-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Valdosta,Georgia
Posts: 140
Could it be the pcm because I took it to a local shop and they said it probably was the pcm,
Reply With Quote
  #11  
Old 04-27-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Valdosta,Georgia
Posts: 140
Replaced the pcm today and ford said it was the spark plugs I have and that they need to be running motor craft not autolite. Is that true?
Reply With Quote
  #12  
Old 04-27-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Valdosta,Georgia
Posts: 140
I fixed the rough idle by cleaning out the IAC but it still want hardly go when I punch the pedal.
Reply With Quote
  #13  
Old 04-29-2011
Z7What's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: New Orleans
Posts: 306
Put motorcraft plugs in it, i would have done that before replacing the PCM.Plugs are cheaper.....
Reply With Quote
  #14  
Old 04-29-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Valdosta,Georgia
Posts: 140
Ford told me that after programing my pcm. I took it to a mechanic and they said it was the pcm so I replaced it.
Reply With Quote
  #15  
Old 04-30-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2009
Location: Valdosta,Georgia
Posts: 140
problem fixed. It was the coil pack.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Loss of Power nross 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 8 07-28-2009 01:03 AM
loss of power? lowblue Drivetrain Tech 7 05-22-2009 09:24 PM
Loss of Power, Sounds like Vacuum Leak herm59 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 4 12-09-2008 02:48 PM
Xcal2. will it compensate for power loss from 32" tires? Roddy 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 9 10-31-2008 08:13 AM
Loss of power robert99ranger SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 11 10-04-2008 05:58 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:43 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.