4x4 not working - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-31-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
4x4 not working

So I had to drive over a curb the other day. It was fairly high so I decided to put my truck in 2wd low range (manual hubs unlocked), it wouldn't engage, no light and no click. I was kinda in a rush so I decided to deal with it later. I tried it again and still nothing. Any ideas what's wrong? Could it just be a switch? Any help is appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-31-2011
Jason8n's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Roxboro, North Carolina
Posts: 708
Wirelessly posted (Droid2)

If no light or it didn't click I would check the switch first. Maybe just the fuse.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-31-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
how woud i go about checking the switch? ill check my fuses tomorow.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-31-2011
Clinton's Avatar
Member
iTrader: (19)
 
Join Date: Dec 2010
Location: PA.
Posts: 1,417
Definately check your fuses. If need be I will send you a spare switch and you can check it from there.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-31-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
cool, thanks cj, il let you know what happens tomorrow.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-31-2011
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
Quote:
Originally Posted by hurley View Post
So I had to drive over a curb the other day. It was fairly high so I decided to put my truck in 2wd low range (manual hubs unlocked), it wouldn't engage, no light and no click. I was kinda in a rush so I decided to deal with it later. I tried it again and still nothing. Any ideas what's wrong? Could it just be a switch? Any help is appreciated.
um....if your hubs are UNLOCKED obviously nothings going to happen
Reply With Quote
  #7  
Old 05-31-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
if you have manual hubs you can engage low range without locking your hubs and only use your rear whees.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-31-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
i also tried ocking my hubs and got nothing
Reply With Quote
  #9  
Old 05-31-2011
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
um...this really makes no sense. how do u have 2wd low range? there isn't a light for it or anything

but if you tried to put it in 4x4 and got no light it could be the switch. check fuses first though
Reply With Quote
  #10  
Old 05-31-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
there is no light because they did not come stock with manual hubs. trust me i have done this quite a few times before for poping curbs and puling boats up boat ramps.
Reply With Quote
  #11  
Old 05-31-2011
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
why are u saying there is no light and no click then? there is no such thing as 2wd low in a ranger and your transfer case wont "click" from what i know. you either have 2wd, 4h or 4l

edit oh ok i get it now, u just weren't being too descriptive but now i know what you're talking about

Last edited by 99offroadrngr; 05-31-2011 at 09:41 PM. Reason: semi-downey moment
Reply With Quote
  #12  
Old 05-31-2011
Toreador4x4's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Livonia, MI
Posts: 3,958
If the GEM module did not click the clockwise relay, there is no power going to it. If the truck was not in neutral and the brake was not pressed, the relays will not click.

If the truck was stopped and in neutral and still nothing, check the fuses and then move on to the switch
Reply With Quote
  #13  
Old 05-31-2011
Clinton's Avatar
Member
iTrader: (19)
 
Join Date: Dec 2010
Location: PA.
Posts: 1,417
Quote:
Originally Posted by hurley View Post
cool, thanks cj, il let you know what happens tomorrow.

Roger that!


Quote:
Originally Posted by 99offroadrngr View Post
um...this really makes no sense. how do u have 2wd low range? there isn't a light for it or anything

but if you tried to put it in 4x4 and got no light it could be the switch. check fuses first though
I think you're on to something with the fuses Frank!
Reply With Quote
  #14  
Old 06-02-2011
Jason8n's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Roxboro, North Carolina
Posts: 708
Wirelessly posted (Droid2)

Fix the problem? Was it the switch?
Reply With Quote
  #15  
Old 06-02-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
I didn't get a chance to check it out. I was gonna do it yesterday but I got stuck working a double and I'm working all day today so I'm gonna look at it tonight when I get off work around 9.
Reply With Quote
  #16  
Old 06-02-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
Anyone know which fuse I need to check? I'm on my break at work and am trying to figure this out but I don't have my book with me.
Reply With Quote
  #17  
Old 06-02-2011
Clinton's Avatar
Member
iTrader: (19)
 
Join Date: Dec 2010
Location: PA.
Posts: 1,417
not sure, do you have your owners manual?
Reply With Quote
  #18  
Old 06-02-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
Not with me but I have it at the house.
Reply With Quote
  #19  
Old 06-02-2011
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
if not, look up rwenzing. there is a link in his profile to owners manuals. very helpful.
Reply With Quote
  #20  
Old 06-02-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
Quote:
Originally Posted by 99offroadrngr View Post
if not, look up rwenzing. there is a link in his profile to owners manuals. very helpful.
so i might just be drunker than i thought... i looked him up, found the link but its not taking me to an owners manual.
Reply With Quote
  #21  
Old 06-02-2011
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
Quote:
Originally Posted by hurley View Post
so i might just be drunker than i thought... i looked him up, found the link but its not taking me to an owners manual.
it wont be direct...they changed the layout. you'll find it though it took me a minute to find it haha
Reply With Quote
  #22  
Old 06-02-2011
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
Reply With Quote
  #23  
Old 06-02-2011
Clinton's Avatar
Member
iTrader: (19)
 
Join Date: Dec 2010
Location: PA.
Posts: 1,417
Quote:
Originally Posted by hurley View Post
so i might just be drunker than i thought... i looked him up, found the link but its not taking me to an owners manual.
Dammit! I could go for a few right now!
Reply With Quote
  #24  
Old 06-02-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
Quote:
Originally Posted by Hooligan View Post
Dammit! I could go for a few right now!
ha... i went for a lot
Reply With Quote
  #25  
Old 06-02-2011
hurley's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2010
Location: West Belmar NJ
Posts: 1,488
Quote:
Originally Posted by 99offroadrngr View Post
Thanks dude. Ill check this out tomorrow when im not all [email protected]#&%ed up.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Brake lights not working. It's not the brake switch. ColinGooseHall General Technical & Electrical 3 05-01-2015 08:35 PM
Ranger not charging and chime not working jfoster2505 General Technical & Electrical 3 02-14-2012 08:23 PM
Heater not working/not shifting right conrad General Technical & Electrical 7 01-20-2011 06:35 PM
4x4 not working rosco_59 Drivetrain Tech 3 09-25-2008 07:11 PM
4x4 not working Ryaned380 Drivetrain Tech 4 12-28-2006 06:30 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:57 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.