4x4 stoped working - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-29-2009
Jmhm17's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2007
Location: Worcester, MA
Posts: 534
4x4 stoped working

my 4x4 stoped working about a week ago. at first it would come on and i would hear the relay click, then i would shut it off and it would not go back on. i would drive around a little and try again and it would come on.. now it wont come on at all.. no light on the dash, and 4hi and 4lo dont work. i was thinking it was a fuse but if it was a fuse then it would of stopped working the first time and wouldent of been intermittent. im hoping its the switch but what do you guys think?

its an 04 with live axles
Reply With Quote
  #2  
Old 07-29-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
If no lights come on then probably the 4wd computer is dead.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-29-2009
GrabherII's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Ft. Inn
Posts: 4
while its running and in neutral and in 4wheel drive,tap the "shift motor"(little cylinder looking thing on the back of your transfer case) with a small hammer, see if that works, , it worked for me and edgeman4.0, lol try it before you spend money.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-29-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Quote:
Originally Posted by Jmhm17 View Post
my 4x4 stoped working about a week ago. at first it would come on and i would hear the relay click, then i would shut it off and it would not go back on. i would drive around a little and try again and it would come on.. now it wont come on at all.. no light on the dash, and 4hi and 4lo dont work. i was thinking it was a fuse but if it was a fuse then it would of stopped working the first time and wouldent of been intermittent. im hoping its the switch but what do you guys think?

its an 04 with live axles
By no light do you mean no lights when you try to shift it or no lights when you start the truck? The lights should self test themselves when you start the truck.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-29-2009
edgeman4.0's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2008
Location: All Over
Posts: 1,475
whippersnapper and myself along with grabherII and redrocket went all through this issue.

when you fire the truck up the test lights should come on and display 4x4 and 4x4 low. if those lights burn then your 4x4 computer is good. next step would be to test the switch on the dash as well as all the fuses for the system. if that doesnt fix the issue, do like grabherII said and smack the motor on the back of the transfer case with a ball-peen hammer with the truck in neutral and the 4x4 switch on. this will free up the brushes in the motor and allow it to move again.

those motors are bad about dirt building up inside them and seizing the brushes. same thing happened to me and this solution fixed it.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-30-2009
Jmhm17's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2007
Location: Worcester, MA
Posts: 534
im pretty sure the lights come on, on the lamp test. I'll have to check the switch.. if a new one is needed is it a pricey part?

also thanks for the help
Reply With Quote
  #7  
Old 07-30-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Not sure how much new. I have one that you can have if you need it. Just pay shipping.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-31-2009
Jmhm17's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2007
Location: Worcester, MA
Posts: 534
I appriciate it, I'll let you know ether way
Reply With Quote
  #9  
Old 08-02-2009
99offroadrngr's Avatar
TOYOTA
iTrader: (37)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Massachusetts
Posts: 11,728
i got a spare 4x4 switch if you need to test it. we can meet up or w/e and if u talked to nate i can prob meet up too...he lives in the same town as me
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Revs High While Stoped DisplacementIsKing 2.9L & 3.0L V6 Tech 6 04-26-2014 11:10 PM
Want to Buy: Stock CD/Cassette Radio - Working/Partially Working - CA RLong31 Interior, Exterior, Electrical, & Misc. 9 03-18-2011 05:31 PM
4x4 not working rosco_59 Drivetrain Tech 3 09-25-2008 07:11 PM
4x4 randomly working, electical problem? QWIKSNK Drivetrain Tech 11 06-13-2006 02:02 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 03:08 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.