crap - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-26-2009
~DerkasRanger~'s Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: Brookville, Indiana
Posts: 33
crap

hey i have a noise that sounds like its coming from the front end but im not to sure. its like a wirring sound a sticky gear makes but goes away when i hit the 4whl drive button(i love punchin it) has anybody had a simliar problem? either the transfer case is bad, the hubs may be shot (they are auto locks) or could i possibly be low on gear oil in the front pumpkin? any comments that may help?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-27-2009
~DerkasRanger~'s Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: Brookville, Indiana
Posts: 33
never mind. the 4whl drive hub was coming loose. i tightened her up and gave her a grease massage. that seemed to fix it

Last edited by ~DerkasRanger~; 04-28-2009 at 11:51 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-28-2009
Downey's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Muncy, PA
Posts: 8,470
Just curious how many miles are on your hubs?
Reply With Quote
  #4  
Old 04-28-2009
~DerkasRanger~'s Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: Brookville, Indiana
Posts: 33
not too sure. prolly whats on the odometer. just about to hit 150k. but i looked at it a uv joint is bad and i think the inner wheel bearings are shot. but i tightened em up and havent heard a noise from em unless im turning sharp now

edit: btw i just noticed our rangers are very similar pic and motor wise... lol
Reply With Quote
  #5  
Old 04-28-2009
MXranger489's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Newington CT
Posts: 142
I would get that after i went from 4wd to 2wd. Even a couple days after. It would start soft and get louder till BANG hub disengages. My left hub doesnt disengage all the time and this causes it. Make sure you back up in reverse about 15ft after disengaging. Unlocks the hubs. Manual hubs solve it all
Reply With Quote
  #6  
Old 04-30-2009
~DerkasRanger~'s Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: Brookville, Indiana
Posts: 33
yea well my 93 has auto's lol and actually i figured what it was. the uv joints are worn pretty good to where they are slipping before they grab, the inner wheel bearings were worn thus making the actual noise when no tension was present lol. soon as i figure out how to take the thing apart i will lol but till then it sounds like a pop can on a mountain bike tire lol.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-03-2009
~DerkasRanger~'s Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: Brookville, Indiana
Posts: 33
fixed the uv joints just for giggles and took a test drive. and that got rid of the noise. still might take the bearings out and replace em.just dont know if i can spare the time to or not. the last two weeks killed me in the roofing business
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
new exhaust and truck runs like crap duff daddy SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 14 09-26-2005 02:39 PM
tires look like crap.. ripcurrent88 Wheels & Tires Semi-Tech 12 06-18-2005 12:44 PM
HOLY CRAP - my new system Chodemnky Audio & Video Tech 8 06-07-2005 12:36 PM
what the crap is this? TippnOver Ranger-Forums Office 25 03-16-2005 10:51 AM
Crap... eXtremePC Drivetrain Tech 6 02-10-2005 04:27 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 11:13 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.