Engine trouble in fine snow - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-11-2008
2002RANGERxlt's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: canada
Posts: 6
Engine trouble in fine snow

Hey there my problem is everytime i drive my truck when it's snowing (only fine snow) my truck will hitch like you just flicked the key switch.When it's raining or heavy snow it runs fine. I tryed spraying all electronic plugs and it has new plugs and wires and coil pack.nothing so far seems to help.I hope someone else has had this problem or can help me.


thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 12-11-2008
Crunchy's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Hull, Quebec
Posts: 486
Dude! I have the same problem. I tried everthing and did a complete tune up in the process.

I think its a bad sensor somewhere, causing what feels like a lean misfire resulting in a "buck" sensation in the truck.

Its going to the dealer tomorrow morning, well, in 7.5 hours from now, I will report back.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-11-2008
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
Sounds really wierd.

Do you have any trouble codes?
Reply With Quote
  #4  
Old 12-11-2008
robert99ranger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Indiana/Mississippi
Posts: 5,807
Hmm that is weird. Mine sometimes does stuff like that to.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-12-2008
2002RANGERxlt's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: canada
Posts: 6
thats the bigest problem i'm not getting any engine light it just skips exactly like crunchy's truck. my brothers truck is the same year as mine and his is doing it to.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-12-2008
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
This might be a stretch but I'm going to say you have moisture in your fuel system.
Usually heavy snow is wet and not completely frozen.Which means the air temperature is near freezing.
Fine snow falls when the air is much colder , usually 10-15 degrees below freezing.
I believe you have moisture in there that is freezing and causing low fuel flow/pressure.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-12-2008
2002RANGERxlt's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: canada
Posts: 6
i've tryed deicer in the tank to and still not working.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-13-2008
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Plymouth, MI
Posts: 1
I have the same problem with my truck, it only happens every great once and awhile... does not set any codes, etc. Not too worried about it, but would be great to know if anyone figures out what cures this?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Idles fine , but cuts out while engine is reved bigbird123 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 1 04-24-2014 11:49 PM
no 1st gear reverse works fine, rev engine and 1st engages but bangs hard (5r44e) RoRosmachine Drivetrain Tech 1 10-13-2013 07:16 AM
engine starts fine but no power jwiseman3 2.3L & 2.5L I4 Tech 3 02-17-2010 06:49 AM
Check Engine Light on, but truck runs fine.. RangerJoe981 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 9 08-25-2009 10:54 PM
Trouble Trouble.. Alex98 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 0 11-10-2007 04:22 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:24 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.