Question on Explorer... - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


Drivetrain Tech General discussion of drivetrain for the Ford Ranger.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-07-2008
KnightTremors's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Cumming, Ga
Posts: 299
Question on Explorer...

Hey guys, I came across a killer deal today on a 91 Explorer 4 door. It has the 4L V6 and an Auto tranny. Not 100% Sure if it is 4WD or 2WD. It has 90K miles on it (impressive huh?? lol) and I am getting it for $500. It does run and drive but they said the Reverse doesnt work in it and the tranny leaks fluid. I have not seen the truck yet (my brother looked at it and found it). He wants to buy it from me after I fix it if I want to sell it to him.
Anyways, My question to you guys is What do yall think could be going on with it?
Also, Can yall give me all the information you can on this thing?

Thanx in advance,
Jonathan
Reply With Quote
  #2  
Old 01-07-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
sounds like an auto. if its 4x4 then jump on it. nice trail ****!

and plan on putting a trans in it. or rebuilding it
Reply With Quote
  #3  
Old 01-07-2008
KnightTremors's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Cumming, Ga
Posts: 299
Yeah, I am gonna get it I just want to see if this might be a common problem or issue with the Reverse not working.
Im sure the tranny leak is just a gasket or something small and easy.
What kind of Trannies come in the Explorers?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-07-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
a version of the A4LD i think. front pump seals and servo cover O rings are common leaks on these. not easy fixes
Reply With Quote
  #5  
Old 01-07-2008
KnightTremors's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Cumming, Ga
Posts: 299
Oh okay, What could be causing the Reversse problem?
Reply With Quote
  #6  
Old 01-07-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
something broken in the trans? maybe a low/reverse band?

could be a valve body problem
Reply With Quote
  #7  
Old 01-07-2008
04 EDGE
Unregistered User
 
Posts: n/a
you live in "cumming"

hahahahahahahahaha!

sorry couldn't resist
Reply With Quote
  #8  
Old 01-07-2008
KnightTremors's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Cumming, Ga
Posts: 299
Quote:
Originally Posted by 04 EDGE
you live in "cumming"

hahahahahahahahaha!

sorry couldn't resist
Everybody loves "Cumming" LOL.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-07-2008
KnightTremors's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Location: Cumming, Ga
Posts: 299
Quote:
Originally Posted by 04 EDGE
something broken in the trans? maybe a low/reverse band?

could be a valve body problem
I guess I will have to see for myself what is going on.
Thanx for all the advice though.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: Ranger/Explorer Superlift/RCD Coilover lift Explorer axles too topofffun Suspension, Tires, & Wheels 4 03-12-2010 11:33 PM
Explorer and Explorer Sport Trac leaf springs.... lifted97ranger General Technical & Electrical 10 12-20-2006 04:29 PM
Mounting an Explorer Center Console Question Strider0O0 Interior Semi-Tech 6 07-10-2005 10:17 PM
Explorer axle swap question 88RangerGT Drivetrain Tech 6 06-25-2005 08:23 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 10:58 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.