4 months later, new belt sueeks.... - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-20-2007
Jeremy102579's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: North Tonawanda, NY
Posts: 431
4 months later, new belt sueeks....

i replaced my serpentine belt back in october due to squeeking a very lot when it was wet.

4 months later in february, it is squeeking again, but only when moisture is around.

i had bought a dayco belt for like $33

why is this happening or what else could be causing it before i go buy anoither belt?

Last edited by Jeremy102579; 03-20-2007 at 09:11 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-20-2007
Mark98xlt's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Parma Ohio
Posts: 13
My 98 did it all the time with an old belt I changed to a gatorback belt by goodyear and got rid of it, it does it very rarely now only if its extremely damp and its been sitting for awhile. But it goes away after like 10 mins not do it for a couple days like the old belt did.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-20-2007
lifted97ranger's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Charlestown, IN
Posts: 1
you might also have a bad/lose belt tensioner......that will cause the belt to losen up and squeek when the truck is running...
Reply With Quote
  #4  
Old 03-20-2007
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Haverhill, MA
Posts: 1,907
Quote:
Originally Posted by lifted97ranger
you might also have a bad/lose belt tensioner......that will cause the belt to losen up and squeek when the truck is running...
ya check that last weekend i was like ok i g2 find the squeeking and i checked belt and it was fine and then i saw my tensioner was almost all the way off like it was just bearly resting on the bolt and it was going crazy so i took it off and replaced it and its all better. but the sound was happening for like a year and it just kept getting worse.

better check it and if u get a big long flat head screwdriver put the tip on the tensioner and put ut ear up to the but of the driver or a piece of emt or pipe. u cna here the noise threw the driver.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-20-2007
eguy208's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Ga
Posts: 311
I'm having the same problem, but I've changed the tensioner and I have a gatorback.

I've looked over the pulleys for anything unusual, but it still squeaks. It SCREAMS when I turn the A/C on. I think something may be going bad and causing too much resistence for the belt to turn.

-Levino
Reply With Quote
  #6  
Old 03-21-2007
Jeremy102579's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: North Tonawanda, NY
Posts: 431
only does it when it is damp, wet outside....tonight was dry and it was fine, no problem.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-21-2007
jtslmn720's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Kent State, Kent Ohio
Posts: 7,367
mines the same way and has been the same way for a year now with the gatorback belt... ive just learned to deal with it so im not relaly sure of the exact cause...
Reply With Quote
  #8  
Old 03-24-2007
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Corpus Christi, Tx
Posts: 143
Your idler pulley more than likely needs to be changed as well do to surface wear and wear to the bearing. I just changed the belt when it started squeaking about 1000 miles later it started again. Took it to the dealer and my 2000 3.0 needed the idler, tensioner and belt replaced @ around 25k miles which was working fine when I sold it @ 45k miles.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-25-2007
Jeremy102579's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: North Tonawanda, NY
Posts: 431
ok, the belt was squeeking the crazy this morning as it was wet outside, and as soon as i sprayed some PAM cooking spray on the idler pulley, the sueeeking stopped, does this mean my idelr pulley is loose or worn or something?

also, the idler pulley should be tight as heck, correct?

i noticed that is does wiggle back and fourth a very small amount, i mean very small.

Last edited by Jeremy102579; 03-25-2007 at 08:01 AM.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My Ranger 3 months and $300 later... TheBearJeweler Snapshots 30 07-17-2010 03:38 PM
For Sale: brand new running boards for 2007 later 4X4 or Ranger Sport BlackRanger04 Interior, Exterior, Electrical, & Misc. 16 07-02-2010 12:26 AM
After 6 months and No Mods Finally New Mods SteveOh Snapshots 19 08-19-2009 04:08 PM
fuel pump...rust...then $150 later.... Redneckstone General Ford Ranger Discussion 11 05-19-2007 01:42 PM
Those who have moved from an earlier year to later Ranger - build quality? JCS30TH General Ford Ranger Discussion 25 11-27-2005 11:03 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:35 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.