HELP! Flushed cooling system before realizing I only have DexCool - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-14-2010
Needforspeed3685's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: Lowell, AR
Posts: 1,836
HELP! Flushed cooling system before realizing I only have DexCool

So yes, this is probably a very stupid question. But honestly I don't know the difference between DexCool and regular antifreeze/coolant, other than the color.

I just finished flushing the entire cooling system and was pleased to see the water change from rusty brown to clear water using a Flush kit connected at the heater core and draining from the top of the radiator.

Now, I go to grab the two bottles of coolant I had on the shelf and they are DexCool.

I'm afraid to even open the lid, since it says "GM Approved" all over both bottles. Do I need to get regular antifreeze/coolant, or is it harmless to use the DexCool?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-14-2010
silverfox's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Taft, Ca
Posts: 1,040
dont use dexcool in your truck im not sure if your truck takes normal green antifreeze or ford gold antifreeze check your owners manual

edit i just read your sig ummmm i dont know what did your 5.0 come out of? still dont use dexcool
Reply With Quote
  #3  
Old 03-14-2010
Needforspeed3685's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: Lowell, AR
Posts: 1,836
Quote:
Originally Posted by silverfox View Post
edit i just read your sig ummmm i dont know what did your 5.0 come out of? still dont use dexcool
99 Mercury Mountaineer
Reply With Quote
  #4  
Old 03-14-2010
silverfox's Avatar
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Taft, Ca
Posts: 1,040
im pretty sure it being a 99 youll need the green stuff i think 02-03 is when for started using the gold coolant
Reply With Quote
  #5  
Old 03-15-2010
DillonT's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Connecticut
Posts: 352
i have a 5.0 in my stang. ive ran green, orange, and water in it. no problems ever. got green in it now.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-15-2010
karrbass4life's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 3,072
Go with the green old classic stuff.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-15-2010
btm757's Avatar
Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Jun 2009
Location: Norfolk / Chesapeake, VA
Posts: 3,980
Prestone mixes with all
Reply With Quote
  #8  
Old 03-15-2010
01_ranger_4x4's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Muskegon, Michigan
Posts: 3,585
if its the actual dexcool its only an issue if it gets mixed with regular coolant, it can gel and clog up your cooling system, but since you just flushed your system you should be in the clear. if it were me i would flush it and replace it with the green stuff, but i dont think there will be any damage caused from it being in there.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-15-2010
Thefigus's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Oak View, CA
Posts: 107
Just fill it with water and drive down and get the right stuff.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-15-2010
korey89's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: South, FL
Posts: 4,672
Quote:
Originally Posted by Thefigus View Post
Just fill it with water and drive down and get the right stuff.
Yay common sense!
Reply With Quote
  #11  
Old 03-15-2010
ccernst's Avatar
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Kansas City, MO
Posts: 380
Quote:
Originally Posted by Thefigus View Post
Just fill it with water and drive down and get the right stuff.
x3
Reply With Quote
  #12  
Old 03-18-2010
Needforspeed3685's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2005
Location: Lowell, AR
Posts: 1,836
Got it filled up. 2.6 gallons of antifreeze GREEN, 2 gallons of water.
Reply With Quote
  #13  
Old 03-19-2010
Redrocket's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waynesville n.c
Posts: 1,993
i always run the green in every thing. i know on a chevy the dexcool will eat the water pump out common problem ive seen
Reply With Quote
  #14  
Old 03-19-2010
87xlt's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: In my truck!
Posts: 875
Quote:
Originally Posted by Redrocket View Post
i always run the green in every thing. i know on a chevy the dexcool will eat the water pump out common problem ive seen
That and intake gaskets and anything else that shit touches!
Reply With Quote
  #15  
Old 03-19-2010
--weezl--'s Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Calgary AB, Canada
Posts: 3,139
i would use the prestone "any make any model, any colour stuff" from what i remember, it's not that much more than regular stuff, and it doesn't matter what your car has, had, was supposed to use, will use, or anything else...
Reply With Quote
  #16  
Old 03-19-2010
01_ranger_4x4's Avatar
Member
iTrader: (4)
 
Join Date: Mar 2009
Location: Muskegon, Michigan
Posts: 3,585
Quote:
Originally Posted by Redrocket View Post
i always run the green in every thing. i know on a chevy the dexcool will eat the water pump out common problem ive seen
Quote:
Originally Posted by 87xlt View Post
That and intake gaskets and anything else that shit touches!
thats why i switched my wifes blazer over to the green stuff, ive never understood why GM used that dexcrap, it seems to cause more problems than not.
Reply With Quote
  #17  
Old 03-19-2010
87xlt's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: In my truck!
Posts: 875
Best thing you could have done! Dexcool needs to be pulled from everything would save a lot of problems!
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help With Cooling System dagored11 2.9L & 3.0L V6 Tech 2 05-10-2010 09:26 AM
new cooling system(engine) now leaking mps01r6 2.3L & 2.5L I4 Tech 1 12-16-2008 12:15 PM
Cooling System Help Please? BeeDee SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 2 04-28-2008 12:06 PM
Cooling System Problem Need help JTG 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 08-24-2007 08:02 AM
Just flushed my transmission... (Hurst related?) Wowak General Technical & Electrical 5 12-05-2004 07:31 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 01:13 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.