Oil pressure flucuates - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-16-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: tryon nc
Posts: 75
Oil pressure flucuates

I have a '99 Ranger 4.0. The oil pressure used to shoot up almost too fast when started up. Now it doesn't register till a couple of miles down the road and then shoots up to normal. It doesn't knock or anything and seems to run fine. Wondering if the sending unit or gauge is at fault? When it was working it seemed to shoot up really really fast and not build gradually. Maybe that is good but it looked strange.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-16-2010
Masteratarms93's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Goose Creek SC
Posts: 4,685
the oil pressure sensor in rangers isn't "real". it only reads extreme low, extreme high, or normal. no in between. if it is REALLY acting weird replace the sensor. it is called "oil pressure switch" at autozone. I paid 3.99 for mine. i though mine was broken so i replaced it but it was just not real to begin with.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-16-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: tryon nc
Posts: 75
Is that the same thing as the sending unit? If not where would it be located. Thanks for your reply.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-18-2010
blueranger789's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Boiling Springs, SC
Posts: 619
replaced mine twice now. hasnt fix the problem yet. just letting you know
Reply With Quote
  #5  
Old 09-18-2010
Masteratarms93's Avatar
Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Mar 2010
Location: Goose Creek SC
Posts: 4,685
yes its the sending unit. it is near the oil filter on most car. wiring coming out. screwed into the block.

you can't "fix the problem" because there is no problem. its how the computer read the information. if you want an accurate reading on your full pressure get a scanguage or setup a separate gauge for it.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-19-2010
Member
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2010
Location: tryon nc
Posts: 75
Got it done. Seems to have fixed the problem. BTW the sending unit on a 4.0 is located at the front on the drivers side. A real pain to access. Took wheel, and fender flap off to get to it. Thanks for the help.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
oil pressure and small oil leak yaro1996 Oil & Lubrication 4 07-07-2017 03:29 PM
Water & oil temp, oil pressure gauges ad74710 General Technical & Electrical 1 05-23-2014 05:59 PM
Oil Pressure Port Location for adding an aftermarket oil pressure sending unit FRXLT 2.9L & 3.0L V6 Tech 29 01-31-2012 11:05 AM
oil pressure armyboy SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 7 05-16-2011 10:03 PM
Oil Pressure Light ( Low Oil light ) ?? justinkeoughan 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 9 03-25-2010 06:47 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:33 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.