PLEASE HELP - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
PLEASE HELP

i ve really messed up my firing order on my truck i dont know what happen this ha never happened to me before ive changed the trucks plugs once before with out a problem but now it wont crank tried it three times whats the safe way to fix this
Reply With Quote
  #2  
Old 01-03-2010
Thorny073's Avatar
Member
 
Join Date: May 2008
Location: California, Ky
Posts: 621
Look up the firing order for your truck
Reply With Quote
  #3  
Old 01-03-2010
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
You probably mixed the wires. Thats why you do 1 at a time.....


Like thorny said look up the fireing order of your motor.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
if i do this will it f*** up the motor or will it fix it self? ive tryed cranking it three times
Reply With Quote
  #5  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
how does the firing oder on the motor ? from the fire wall
Reply With Quote
  #6  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
found it here The Ford Ranger 3.0L Vulcan V-6
it says it goes
1-4-2-5-3-6
were does the 1 start
Reply With Quote
  #7  
Old 01-03-2010
jdugan4859's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: -
Posts: 497
1 is on the front passengers side in that drawing.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-03-2010
robert99ranger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Indiana/Mississippi
Posts: 5,807
Did you look at the picture on the page?
Reply With Quote
  #9  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
OK IT FIRES!!!!!!!!!!!!!!just now its idling rough
Reply With Quote
  #10  
Old 01-03-2010
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
Well, if I were you I would stop trying to start it and make sure you have all the wires in their correct places.

Also did you get your plugs pre-gaped? If not you will need to gap them.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-03-2010
lumpy4000's Avatar
Member
 
Join Date: Aug 2009
Location: Orillia, Ontario
Posts: 379
probably idles ruff cause you mixed up the wires tried cranking it and have now got it sorted. but there might be left-overs in the cylinders that need to get pushed out.
Reply With Quote
  #12  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
Quote:
Originally Posted by lumpy4000 View Post
probably idles ruff cause you mixed up the wires tried cranking it and have now got it sorted. but there might be left-overs in the cylinders that need to get pushed out.
and how it that fixed
Reply With Quote
  #13  
Old 01-03-2010
Thorny073's Avatar
Member
 
Join Date: May 2008
Location: California, Ky
Posts: 621
yea i would check the gap on the plugs. and that should solve the problem
Reply With Quote
  #14  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
thought motor craft came per gaped
Reply With Quote
  #15  
Old 01-03-2010
robert99ranger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (4)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Indiana/Mississippi
Posts: 5,807
Umm, I dont know about that. Did you check them before you put them in?
Reply With Quote
  #16  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
Quote:
Originally Posted by robert99ranger View Post
Umm, I dont know about that. Did you check them before you put them in?
self fail
Reply With Quote
  #17  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
yeah there per gapped , so what could be wrong now
Reply With Quote
  #18  
Old 01-03-2010
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
Is it still running? If so, for how long and is it still running rough?
Reply With Quote
  #19  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
Quote:
Originally Posted by Lord Of War View Post
Is it still running? If so, for how long and is it still running rough?
it will still crank and it sounds normal , then after the rpm go down it starts to run rough
and i didnt have it runing more that 20 sec could it be the timing from trying to crank it in the wrong order
Reply With Quote
  #20  
Old 01-03-2010
Lord Of War's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2006
Location: Thornton, Colorado
Posts: 4,599
Try to start the truck and let it run for a few minutes. Like one guy said, it might need to refigure itself out.
Reply With Quote
  #21  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
Quote:
Originally Posted by Lord Of War View Post
Try to start the truck and let it run for a few minutes. Like one guy said, it might need to refigure itself out.
dumb question that safe
Reply With Quote
  #22  
Old 01-03-2010
joshtank's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2009
Location: Winston GA
Posts: 1,240
THAT DID THE TRICK SHES RUNNING NORMAL
THANKS FOR ALL OF YOU HELP
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PLEASE PLEASE PLEASE.... annguyen1981 General Ford Ranger Discussion 13 12-05-2013 03:35 PM
please tell me where my PCV is, Please (did search) uplandhunter General Technical & Electrical 16 02-07-2011 09:34 AM
E-Brake help. Please help me out. Need to get done asap. rybread5520 General Technical & Electrical 2 01-02-2009 10:41 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:59 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.