Tranny is doing weird things again. - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-18-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Tranny is doing weird things again.

My tranismission acts like its slipping but its not. It wont do this when the cruise is on ether.

BTW My truck is a 4.0 4wd AUTO

When I am just cruising down the road at any speed my truck will all of a sudden have a bad hit in the tranny. Almost like you push in the clutch and then dump it really fast without letting off the gas. But when It does this the RPMs never drop or rise
Reply With Quote
  #2  
Old 12-18-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
BTW I tried resetting the Computer
Reply With Quote
  #3  
Old 12-18-2007
lifted97ranger's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: Charlestown, IN
Posts: 1
when was the last time you did a COMPLETE flush?
Reply With Quote
  #4  
Old 12-18-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
he flushed it earlier this fall

he said it did it after the new tires.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-18-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Na it did it before the new tires.


I think it has something to do with the moisture. The first time it did it is when we where all coming home from the crackel barrel meet. Then it stopped for a while then it does it sometimes. After I got my new tires on it started snowing really hard and It started doing it really bad, after a while it stopped. Maybe the snow go packed in therer and didn't let the water in? Now that it is dry out it stopped.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-18-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
could be some type of electrical connector is corroded
Reply With Quote
  #7  
Old 12-18-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by zabeard
could be some type of electrical connector is corroded
Wonder if its not slipping but maybe dieing? I dunno I never loose power
Reply With Quote
  #8  
Old 12-18-2007
pacodiablo's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,126
What does the fluid look like? Is the level okay?
Reply With Quote
  #9  
Old 12-18-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Ya fluid is fine, red and smells fine
Reply With Quote
  #10  
Old 12-18-2007
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Upstate,NY
Posts: 2,598
OK this may sound stupid but maybe you hit a patch of ice in the road that you didn't see and it was just the tires losing traction?
Reply With Quote
  #11  
Old 12-18-2007
zabeard's Avatar
who?
iTrader: (8)
 
Join Date: Nov 2004
Location: IN
Posts: 26,045
do you have Nicks number? give him a call and describe it to him. he may be able to diagnose it. I've torn one apart I'm sure I can do it again
Reply With Quote
  #12  
Old 12-18-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Na I don't have his number I will have to get it.

I do have a number in my phone that says nick, but a girl awnsered I asked for nick and there is no nick lol
Reply With Quote
  #13  
Old 12-18-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by OTRtech
OK this may sound stupid but maybe you hit a patch of ice in the road that you didn't see and it was just the tires losing traction?
Thats what I thought too, But It also does it on just wet roads.
Reply With Quote
  #14  
Old 12-18-2007
Matt3203's Avatar
Member
 
Join Date: May 2007
Location: phenix city, alabama
Posts: 292
there can be ce on wet road cant there
( i wouldnt know sense in never get before 40 here haha)
Reply With Quote
  #15  
Old 12-18-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Quote:
Originally Posted by Matt3203
there can be ce on wet road cant there
( i wouldnt know sense in never get before 40 here haha)
Not when it was 50 degreess out (that was the first time it did it)
Reply With Quote
  #16  
Old 12-18-2007
Matt3203's Avatar
Member
 
Join Date: May 2007
Location: phenix city, alabama
Posts: 292
hmm well i aint got no ideas sry buddy
Reply With Quote
  #17  
Old 12-21-2007
n0thing43's Avatar
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Cleveland, OHIO
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by firefighterjosh
My tranismission acts like its slipping but its not. It wont do this when the cruise is on ether.

BTW My truck is a 4.0 4wd AUTO

When I am just cruising down the road at any speed my truck will all of a sudden have a bad hit in the tranny. Almost like you push in the clutch and then dump it really fast without letting off the gas. But when It does this the RPMs never drop or rise
I also have a 4.0 4wd auto tranny, and have the same problem. The tranny seems to hesitate when I first start driving, then stops after awhile....who knows. Ive had the Ranger in the shop 8 times after 26,000 miles, and and am sorry I traded in my 02
Tacoma on this 04 Ranger...
Reply With Quote
  #18  
Old 12-21-2007
n3elz's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kennett Square, PA
Posts: 10,620
Transmissions have been a weak spot on our trucks. I feel blessed my 3.0 auto hasn't had problems. There's a valve body modification/upgrade that gets rid of a lot of problems in the 5 speeds. They have funny shift schedules and pressures because of that "found" gear between the original 1st and 2nd gears that we now call second. Whatever they did seems to affect everything and I'm surprised they haven't fixed it by now.

I use a tuneable program to modify my shift pressures to get around it, but after I rebuild this tranny for 4x4 use I'll have the valve body mod in and won't need it.
Reply With Quote
  #19  
Old 12-22-2007
FMD's Avatar
FMD FMD is offline
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Amherst NY
Posts: 3,811
eh is it more of a 'jerking' sensation? My truck had all kinds of probs and the problem still exists to this day. Generally occurs between 35 and 40. Usually if its REALLY wet outside, like its been raining all day, somewhat warm out and then misty... itll act up. Its an electrical connection somewhere on the tranny, infact i think its like a $400 solenoid. the dealer has replaced it on my truck like 5x now LOL I put dum dum on all my connectors under the truck and that has pretty much solved the problem, but its still there.
Reply With Quote
  #20  
Old 12-22-2007
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
Everyone just needs to buy my valve body kits. That will solve any and every problem you guys are complaining about. You can throw a shift kit in your valve body, but all you are doing is prolonging a problem. My kits may seem pricey, but I promise you it will fix the problems referred to in this thread and you wont believe what our transmissions are capable of after fixing the weak spots in them!!!!!!


Edit: Josh, sounds like you have a bad TPS. But you still need to buy a valve body kit
Reply With Quote
  #21  
Old 12-22-2007
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
Reply With Quote
  #22  
Old 12-23-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
Dont worry nick, I already spoke to zach. I may have one of your kits in the near. Just gatta cathc up on my quad build money first
Reply With Quote
  #23  
Old 12-23-2007
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
Quote:
Originally Posted by firefighterjosh
Dont worry nick, I already spoke to zach. I may have one of your kits in the near. Just gatta cathc up on my quad build money first

You may want to try replacing your TPS first!!!
Reply With Quote
  #24  
Old 12-23-2007
JoshK's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2006
Location: CC, Indiana
Posts: 3,832
sounds good. Anyway to test it, to make sure its bad? Or just replace it and bee done?

It seems to only do it when its wet out
Reply With Quote
  #25  
Old 12-23-2007
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
how many miles on ur truck? just replace it...
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tranny making a weird sound... da lone ranger Drivetrain Tech 0 10-09-2010 12:06 AM
so, im doing my clutch...in my driveway. with no tranny jack. tips? B-Dunk88 Drivetrain Tech 13 09-25-2009 02:47 PM
Weird things are going on under ma hood PlasticHero 2.3L & 2.5L I4 Tech 0 08-20-2008 02:51 PM
Weird Tranny issues? JoshK General Ford Ranger Discussion 23 04-24-2007 10:46 PM
CB Doing Funny Things redneckff7 General Technical & Electrical 20 02-05-2006 09:33 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:52 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.