Truck is now dieing while driving down the road...grrrrrrrr - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Ford Ranger Discussion General discussion of the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-29-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Truck is now dieing while driving down the road...grrrrrrrr

I'm furious at this damn ford now.

I just went to lunch and I was cruising down the street and all of a sudden my truck shuts off. A/C is still pumpin but no power steering and no power nothing. Check engine light comes on and I coast to a stop. Put it in park and fire it right back up again. Continue to cruise around and he died on me again about 15 minutes later. Fire it right back up again and continued cruisin...

What the heck could this be now?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-29-2009
chainfire's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Mission B.C.
Posts: 3,126
Take it back to the shop that installed it,there is no point costing yourself money in trying to fix it
Reply With Quote
  #3  
Old 01-29-2009
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
cam synchro sensor
Reply With Quote
  #4  
Old 01-29-2009
seed60's Avatar
RF Veteran
iTrader: (15)
 
Join Date: Jun 2008
Location: Mooresville, NC
Posts: 5,584
Did you take it back to the shop yet??
Reply With Quote
  #5  
Old 01-29-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by chainfire View Post
Take it back to the shop that installed it,there is no point costing yourself money in trying to fix it
I need to but heres my dilema. I bought the engine from a seperate place then I got it installed. So do I take it to the place that installed it or do I take it to the guy that sold me the motor? The guy that sold me the motor is trying to tell me that I'll have to pay for a removal reinstall again if it's a bad motor but he'll replace the motor. WTF bull****, that **** should be covered. I'm getting pissed.

Quote:
Originally Posted by NicksterSVT View Post
cam synchro sensor
I told my mechanic to check that damn thing when he was putting the new engine in. Just wonderin where you got cam synchro from? I'm just curious bro.

Quote:
Originally Posted by seed60 View Post
Did you take it back to the shop yet??
I'm about to leave work early and take it down there.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-29-2009
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
Quote:
Originally Posted by Prerunner-Ranger View Post


I told my mechanic to check that damn thing when he was putting the new engine in. Just wonderin where you got cam synchro from? I'm just curious bro.


fixed tons of these things. you need the drive too. the bearings wear out in the drive(it drives the oil pump) allowing the trigger to contact the inside of the sensor and damages both of them... it will run without it, but most of the time it can make it stall... ur ford dealership has them readily available.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-29-2009
98liftedranger's Avatar
RF Veteran
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2008
Location: California
Posts: 12,538
Yeah bring it back down there. What kind of warranty do you have on the new motor?
Reply With Quote
  #8  
Old 01-29-2009
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
do you ever hear a funny whining noise? just randomly comes and goes? kinda sometimes sounds like a knock even?
Reply With Quote
  #9  
Old 01-29-2009
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
actually, here is something on rps...

http://images.google.com/imgres?imgu...icial%26sa%3DN
Reply With Quote
  #10  
Old 01-29-2009
Igobytwitch's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cocoa Beach, Florida
Posts: 504
I say it's time for a 5.0 swap
Reply With Quote
  #11  
Old 01-29-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Quote:
Originally Posted by Igobytwitch View Post
I say it's time for a 5.0 swap
Engine was just replaced less than a month ago with a reman 3.0. A 5.0 would require a new tranny and wiring. Not all of us have second vehicles that we could drive while working on a 5.0.

Reman engine
Reply With Quote
  #12  
Old 01-29-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by NicksterSVT View Post
fixed tons of these things. you need the drive too. the bearings wear out in the drive(it drives the oil pump) allowing the trigger to contact the inside of the sensor and damages both of them... it will run without it, but most of the time it can make it stall... ur ford dealership has them readily available.
Damn k.

Quote:
Originally Posted by 98liftedranger View Post
Yeah bring it back down there. What kind of warranty do you have on the new motor?
6 month warranty on new engine, but the guy is telling me ill have to pay my other guy again for install. F that, I'll just take the truck tot he guy that installed it and see if he can figure it out under my warranty with him.

Quote:
Originally Posted by NicksterSVT View Post
do you ever hear a funny whining noise? just randomly comes and goes? kinda sometimes sounds like a knock even?
No whining noises :(
Reply With Quote
  #13  
Old 01-29-2009
Igobytwitch's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cocoa Beach, Florida
Posts: 504
Quote:
Originally Posted by fddriver02 View Post
Engine was just replaced less than a month ago with a reman 3.0. A 5.0 would require a new tranny and wiring. Not all of us have second vehicles that we could drive while working on a 5.0.
I know, I followed the thread. I'm just thinkin it's a sign he shouldn't have a 3.0
Reply With Quote
  #14  
Old 01-29-2009
whippersnapper02's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2006
Location: Earth, Milky Way Galaxy
Posts: 7,415
Quote:
Originally Posted by Igobytwitch View Post
I know, I followed the thread. I'm just thinkin it's a sign he shouldn't have a 3.0
Money and time. Some of us don't have it.
Reply With Quote
  #15  
Old 01-29-2009
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
you can check it yourself, i think the bolts that hold it on are 7/32. there are only two of them.... that is to take the sensor off... the rest of it comes out like a distributor.
Reply With Quote
  #16  
Old 01-29-2009
Igobytwitch's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cocoa Beach, Florida
Posts: 504
Quote:
Originally Posted by fddriver02 View Post
Money and time. Some of us don't have it.
True, I'm done with the threadhack
Reply With Quote
  #17  
Old 01-29-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by NicksterSVT View Post
you can check it yourself, i think the bolts that hold it on are 7/32. there are only two of them.... that is to take the sensor off... the rest of it comes out like a distributor.
I think I'll just have my guy do it... I'm just really annoyed.
Reply With Quote
  #18  
Old 01-29-2009
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
Quote:
Originally Posted by Prerunner-Ranger View Post
I think I'll just have my guy do it... I'm just really annoyed.
understandable. just remember, he HAD to take that sensor off the top of the drive, you have to put a sync tool ontop of the drive and set the engine at tdc. If he says he didnt take it off when he swapped engines, he is either lying or didnt do his job and your fuel timing is off which will lead to detonation and premature engine failure!!!!!!

ok im done
Reply With Quote
  #19  
Old 01-29-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by NicksterSVT View Post
understandable. just remember, he HAD to take that sensor off the top of the drive, you have to put a sync tool ontop of the drive and set the engine at tdc. If he says he didnt take it off when he swapped engines, he is either lying or didnt do his job and your fuel timing is off which will lead to detonation and premature engine failure!!!!!!

ok im done
You think that would also cause my smoking issue? My truck smokes at initial start in the morning and after its been parked for awhile everyday. The smoke is a light blueish. Almost white.

But it makes sense if he didn't touch the damn cam sync. I made sure to bring it up to him so he would check it. If I only had the tools and the knowledge I wouldn't have to deal with these damn shops :(
Reply With Quote
  #20  
Old 01-29-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Well trucks once again back in the shop again...

My mechanic says he'll try to diagnose if it's the valves leaking or not. and then try to find out about the engine stalling.
Reply With Quote
  #21  
Old 01-29-2009
JRacer's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: May 2008
Location: Watson, Louisiana
Posts: 1,085
this is most likely not it. but i ran mine after fixing my heater control valve the other night, and it dies twice then it wouldnt restart. jus turned, never fired. I checked my sensors and all it ended up being was a 2 loose wires on the coil pack. Now i gotta get a new set of wires b/c the clamps on the wires are bent on those two.
Reply With Quote
  #22  
Old 01-29-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Well this could definitely be an electrical issue or electrical plug issue as well.

I won't know until tomorrow :(
Reply With Quote
  #23  
Old 01-29-2009
NicksterSVT's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: NC
Posts: 1,955
Quote:
Originally Posted by Prerunner-Ranger View Post
Well this could definitely be an electrical issue or electrical plug issue as well.

I won't know until tomorrow :(
make sure you keep us updated!!!
Reply With Quote
  #24  
Old 01-29-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Quote:
Originally Posted by NicksterSVT View Post
make sure you keep us updated!!!
Oh you know I will bro.

Thanks for all your help.
Reply With Quote
  #25  
Old 01-30-2009
Prerunner-Ranger's Avatar
Level I Supporter
Thread Starter
 
Join Date: Feb 2008
Location: Lancaster, CA.
Posts: 2,280
Well I called my mechanic and he said he drove it on the fwy today and had no issues at all... He will drive it again and continue trying to figure out the issue.

I've been researching the stalling issue online some more and came across this:

"Vaporlock"

Quote:
It is called vaporlock. try replacing your gas cap.It has a small venthole in the middle of cap and after a while it gets plugged with particles. Try this test pull off gas cap and drive a little distance if it doesnt stall out then theres your problem. (vaporlock) when your motor is drawing fuel from your fuel tank it also draws air through gas cap. and if vent in cap is plugged it will draw all the air out of fuel tank by sucking the tank inward until the fuel pump cant pull any more fuel from tank because of pressure) so if you let motor sit for a minute without running air in tank will replenish and vehicle will start up like nothing ever happened.if this is your problem after you test it replace fuel cap. Good luck. 0
Anybody ever heard of vaporlock?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Truck died while driving today... ThatGuy 2.9L & 3.0L V6 Tech 8 06-04-2016 12:32 AM
Airing down and driving on the road schatten789 Wheels & Tires Semi-Tech 14 03-26-2008 11:48 PM
Dieing then starts up problem while driving JoshK General Ford Ranger Discussion 12 02-11-2008 07:19 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 09:27 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.