2002 4.0L idle issue - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-29-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: kent, wa
Posts: 5
Icon5 2002 4.0L idle issue

Hey guys,

So I have a 2002 ford ranger and its not liking to run right aparently. When first started it will idle ok then after about five minutes the idle will drop and bounce between 500 and 800 rpms. It also has an issue with wanting to spike in rpms between shifting gears (its a 5speed man.) If I turn on my fan (doesn't even need to be ac) it will jump about 150 tp 200 rpms then die back down. Codes were thrrown leading me to o2 sensors which I replaced but that didn't fix. I also had a new maf sensor at home I put in but it did nothing. Pulled the neg cable off everytime I changed a part and I have been told I need to reprogram my ecu? Anyone think it might be the iac or the tps? Thoughts? Thanks guys
Reply With Quote
  #2  
Old 06-29-2011
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
what codes is your truck throwing...it almost sounds like a vac leak...search PCV hose elbow
Reply With Quote
  #3  
Old 06-29-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: kent, wa
Posts: 5
It was p0141and 142 or something. It was saying lean bank one and lean bank two, usually meaning maf I thought
Reply With Quote
  #4  
Old 06-29-2011
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
well my truck was throwing p0171...bank 1 lean...it was the pcv elbow under the throttle body...very common problem
Reply With Quote
  #5  
Old 06-29-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: kent, wa
Posts: 5
Dude your the sh** definitely found the leak. Rock on brotha
Reply With Quote
  #6  
Old 06-29-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: kent, wa
Posts: 5
It was the elbow
Reply With Quote
  #7  
Old 06-29-2011
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
good deal
Reply With Quote
  #8  
Old 06-29-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2011
Location: kent, wa
Posts: 5
Another question. My ac compressors clutch stays on when nor using ac which causes the battery to die. Disconnected it and the battery didn't die. Any solutions to fgix this or does the compressor need to be swapped
Reply With Quote
  #9  
Old 06-29-2011
djfllmn's Avatar
Moderator
 
Join Date: Mar 2009
Location: York, PA
Posts: 5,796
all the clutch does is engage/disengage the compressor...sounds like theres a constant current draw somewhere in the clutch...IIRC you can buy just the clutch but i would invesigate the problem more before buying a new part
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2002 Ranger w/2002 Mountaineer Saber 13 Interior Semi-Tech 2 01-05-2015 03:23 PM
2002 V6 Automatic Issue Going Into Gear TXxlt General Technical & Electrical 3 12-19-2014 01:38 PM
2002 - Shut of @ Idle Burrosito 2.9L & 3.0L V6 Tech 3 09-05-2011 08:39 PM
2002 Water Pump Issue eze84wip DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines 1 11-10-2010 11:12 PM
Would my 2002 Edge plus wheels fit a 2002 4x4? straightedge Wheels & Tires Semi-Tech 20 09-30-2005 07:31 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:53 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.