96 Ranger 4wd works but light don't - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-10-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 6
96 Ranger 4wd works but light don't

I have a 96 ranger and the 4wd and 4wd low light come on during start up, but when I turn the switch to engauge the 4wd the light doesn't come on. The four wheel drive is working. The light did work a few times, but hardly ever comes on. Where is the switch that tells the light to come on? Is it in the 4wd dash switch?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-10-2011
buggman's Avatar
Member
iTrader: (38)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Dougal County
Posts: 1,648
My 96 has the actual 4x4 switch in the radio bezel. Sounds like your 4x4 switch may be going bad or possibly a bad connection to the indicator light bulbs in the cluster.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-10-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 6
Yeah I'm sorry it is in the radio bezel. I guess I'll try to take it apart and clean it with contact cleaner or wd40. My turn signals were working intermittently and I found the problem to be with the hazard light switch. They happened to be working when I started to troubleshoot, and I noticed if I applied a light pressure on the hazard light button the turn signals would stop working. Same happened if I wiggled the hazard light button. So I took the column apart and sprayed the button out real good with contact cleaner and they have been working ever since.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-10-2011
buggman's Avatar
Member
iTrader: (38)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Dougal County
Posts: 1,648
Sometimes they just get gunk built up inside & work whenever they want to.
My multifunction switch (hazards, turns) started acting weird & finally wouldn't even turn on the wipers & I had to buy an entire new switch... about $80 but it fixed that issue.

If you need a 4x4 switch, let me know... I have a couple I bought for the bulb holders.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-10-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 6
Ok thanks, I'll let you know what I find
Reply With Quote
  #6  
Old 01-11-2011
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2011
Location: Pittsburgh
Posts: 6
Ok so I discovered that the 4wd light only works when the headlights are off, when I turn them on the 4wd light goes out. Does anyone know how to fix this?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no 1st gear reverse works fine, rev engine and 1st engages but bangs hard (5r44e) RoRosmachine Drivetrain Tech 1 10-13-2013 07:16 AM
4.0L fuel pump works but wont work. wth Electrolyfe 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 0 05-27-2013 11:22 PM
I don't post much, but here's My Ranger Cr8chaos21 Snapshots 9 02-10-2012 11:59 PM
Max A/C won't work, but A/C works. WTF? bcornea81 General Technical & Electrical 8 06-02-2009 07:11 PM
head unit works and amp and sub but no sound from speakers?? fletch12518 Audio & Video Tech 33 01-20-2006 05:18 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 12:07 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.