GEM went again! - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-05-2009
jtfoxman's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2005
Location: The Poconos
Posts: 891
Icon14 GEM went again! UPDATE 12/06

I just replaced my GEM about a week ago and I get ready to leave today and no dash lights or 4wd again. It was a used one but now I have to get another one. And of course we get our first snow today so I can barely get around.
Could anything cause a GEM to go bad? Or did I just get a bad one?

UPDATE
Warmed up the truck today as I was cleaning off more snow and when I opened the door the 2nd time my dome light came on and my 4wd was working. Can I possibly have a water leak that needed to dry out, or could it have been the snow and cold? Not sure. I tried to see if I had a short somewhere by doing some rough driving over some railroads and potholes but nothing it kept on working. So I'm leaning towards it doesn't like the cold or moisture somewhere. But there was no dampness when I changed it out. Possibly fuse box could be damp or it just had enough time to dry before I changed it.
What does everyone think?

Last edited by jtfoxman; 12-06-2009 at 11:14 PM. Reason: Update
Reply With Quote
  #2  
Old 12-06-2009
jtfoxman's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2005
Location: The Poconos
Posts: 891
Any Thoughts?
Reply With Quote
  #3  
Old 12-06-2009
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
I know that sort of thing happens on Evo's from time to time. Water intrusion I mean.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-07-2009
jtfoxman's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2005
Location: The Poconos
Posts: 891
That's what i'm leaning towards. Is there a way i can seal the windshield myself without having it ripped out?
Reply With Quote
  #5  
Old 12-07-2009
Jp7's Avatar
Jp7 Jp7 is offline
Member
iTrader: (9)
 
Join Date: Sep 2007
Location: My LED lab or on the dyno
Posts: 2,970
Quote:
Originally Posted by jtfoxman View Post
That's what i'm leaning towards. Is there a way i can seal the windshield myself without having it ripped out?

Look for puddles before you tear anything out.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-08-2009
jtfoxman's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2005
Location: The Poconos
Posts: 891
Nice snow storm coming my way Wed. so I'm going to try to seal up the windshield and hope for the best until I could check it out this weekend. I really need the 4wd to move this truck in the snow, I'd be dead without it. Already have a new GEM just in case. Never hurts to have a back-up.

Last edited by jtfoxman; 12-08-2009 at 12:36 AM. Reason: additional info
Reply With Quote
  #7  
Old 12-08-2009
jtfoxman's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2005
Location: The Poconos
Posts: 891
I believe I found the culprit. Messing around with my fuses this morning and I pushed down on one of the fuses that control the GEM and my dome light went out. Pushed it up and it came back on. Now this isn't the fuse that controls the dome light. So i tried again and my glove box light went out too along with my windshield washer. I should be able to pop out the fuse box and push the connector back in farther to make better contact and I should be good to go. This happened before to my PCM fuse so I should be able to do this. I should have thought of this first. But hey, better late then never.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
on again off again zorki1 DOHC - 2.3L Duratec / Mazda L Engines 6 02-02-2009 03:02 PM
Went wheelin' again! Jimmeh Snapshots 5 09-28-2008 11:20 PM
Where is the GEM in my 93? Lone Ranger 93 General Technical & Electrical 6 05-22-2008 02:19 PM
GEM module in the 05 stx ranger dick.wiggler General Ford Ranger Discussion 1 12-25-2006 01:30 AM
Gem module, is this mine? ChrisKatana General Technical & Electrical 4 03-05-2006 10:50 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 07:52 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.