help - back up lights dont work - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-31-2009
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
Icon5 help - back up lights dont work

i noticed the other day (night) that my reverse lights didnt come on when backing in the driveway, checked the fuse and the bulbs. both are fine. what else could i check? its really annoying when things arent a simple fix.....
Reply With Quote
  #2  
Old 08-31-2009
2001xlt4d's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: conyers georiga
Posts: 362
trace your wires back and look for a cut or splice in em.. bad connection... idk
Reply With Quote
  #3  
Old 08-31-2009
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
Quote:
Originally Posted by 2001xlt4d View Post
trace your wires back and look for a cut or splice in em.. bad connection... idk
shouldnt be any cuts since i havent done anything anywhere near the wires where they would be cut. and as far as a bad conection goes idk where to check?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-31-2009
2001xlt4d's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: conyers georiga
Posts: 362
could of had a rat or something chew through em.. idk just givin ya ideas...
Reply With Quote
  #5  
Old 08-31-2009
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
Quote:
Originally Posted by 2001xlt4d View Post
could of had a rat or something chew through em.. idk just givin ya ideas...
hell yeah, them stupid squirels. im bout to go shoot all 50 of them in the backyard. be back on later haha

Last edited by OVERtheEDGE; 08-31-2009 at 04:14 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-31-2009
Downey's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Muncy, PA
Posts: 8,470
i was thinking reverse switch but your not manual
Reply With Quote
  #7  
Old 08-31-2009
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
well if it was a squirel chewing my wires theres only one that just got away out of five lol

but idk if theres anything else i could look at. everything else is working fine. except the cargo lights. but those havent been working for a long time.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-31-2009
2001xlt4d's Avatar
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: conyers georiga
Posts: 362
thatta boy lol how is your lights hooked up.. like where are they hooked up to?
Reply With Quote
  #9  
Old 08-31-2009
Redrocket's Avatar
Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waynesville n.c
Posts: 1,993
Quote:
Originally Posted by Downey View Post
i was thinking reverse switch but your not manual
autos have them too any trans has them
Reply With Quote
  #10  
Old 08-31-2009
Downey's Avatar
RF Veteran
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Muncy, PA
Posts: 8,470
well maybe it is the switch
Reply With Quote
  #11  
Old 08-31-2009
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
would it be the switch if reverse is working?
Reply With Quote
  #12  
Old 08-31-2009
Rev's Avatar
Rev Rev is offline
Level I Supporter
 
Join Date: May 2005
Location: San Diego, CA
Posts: 1,179
Check the reverse lamp housing socket for power and ground. If you dont have power, check the tranny switch.

Other areas to check: Connection behind bumper, through cab block behind the drivers seat, ground next to block.
Reply With Quote
  #13  
Old 09-01-2009
WowMike2001's Avatar
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Stevenson, WA
Posts: 2,583
Hop under your rig, look at your auto tranny - there should be a small nut with a cap somewhere under there going right into the transmission - pull the plug out in there and check for a positive and ground signal.. then check the plug it plugs into for a positive and ground signal - chances are your reverse sensor switch has gone bad - automatics and manuals all have these - my own only ran me 9 bucks to replace... fixed the no reverse lights issue right away :-)
Reply With Quote
  #14  
Old 09-02-2009
Virgil's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Tucson, AZ
Posts: 19
mine didn't work when I bought the truck but after I jumped off a loading dock it did lol, but it probably is your switch, I would start by testing the socket then the harness under the tailgate then the plug for the switch then replace the switch
Reply With Quote
  #15  
Old 09-12-2009
Scrambler82's Avatar
Old Guy Userů ltr
iTrader: (12)
 
Join Date: Jul 2009
Location: SoCal
Posts: 6,763
When checking the wiring in the rear of the truck, look for a ground wire, one that is attached to the body of the vehicle.
Make sure it is clean, no rust or corrosion, if not clean remove the fastener and clean to bare metal, re-attach and add some electrical paste over the connection.
Reply With Quote
  #16  
Old 09-12-2009
OVERtheEDGE's Avatar
Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2008
Location: locust grove georgia
Posts: 1,441
they randomly started to work again. im not worried about it. thanks any ways
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94 dash lights dont work rngr23 General Technical & Electrical 6 05-01-2009 08:47 PM
dont like jap / korean cars, dont open this thread. Melt Snapshots 26 01-23-2009 09:06 AM
Found out why my OHC map lights dont work... jtslmn720 General Technical & Electrical 8 10-08-2007 08:10 PM
KC lights dont work Lord Of War General Technical & Electrical 15 09-21-2007 02:05 PM
help fast lights dont work 01BlkEdge General Technical & Electrical 11 03-23-2005 08:55 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 08:18 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.