i got one for you geniuses... - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-26-2007
shadow905's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: May 2006
Location: Boerne, TX
Posts: 1,997
i got one for you geniuses...

i tried searching for this but came up with nothing. for all you electrical geniuses out there...... how can i make my keyless entry work while my engine is running?
Reply With Quote
  #2  
Old 05-26-2007
BlkTremor02's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Victor, NY
Posts: 647
With my old truck and my new truck, i can have the engine running and have my key fob with me and just hit the unlock button and it opens. I had a 02' Tremor and now an 07 Level II and still does the same thing. Not quite sure why it wouldn't work with yours though.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-26-2007
shadow905's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: May 2006
Location: Boerne, TX
Posts: 1,997
well that sucks. if i crank up my truck the key fob is useless...
Reply With Quote
  #4  
Old 05-26-2007
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2006
Location: Portage, IN
Posts: 350
Quote:
Originally Posted by shadow905
well that sucks. if i crank up my truck the key fob is useless...
Sounds like there is a disable-in-run wire. I don't know the wiring for your year truck, but cut that and you should be gold.

Josh
Reply With Quote
  #5  
Old 05-26-2007
FireRanger's Avatar  
Join Date: May 2004
Location: CT
Posts: 0
I've never heard of this before. It should work regardless of the engine running.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-26-2007
M50B06's Avatar
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ravenna ohio
Posts: 315
Quote:
Originally Posted by shadow905
i tried searching for this but came up with nothing. for all you electrical geniuses out there...... how can i make my keyless entry work while my engine is running?
Did you push the button, i think its the one on the keypad hooked to the keyring that is with the key in the ignition?
just kidding
Reply With Quote
  #7  
Old 05-27-2007
Machine090767's Avatar
RF Veteran
 
Join Date: May 2006
Location: Minnesota
Posts: 6,410
jacob, my '01 has the same problem. engine is running, hit the door lock button on the fob and NOTHING. so, it's a 2001 thing.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-27-2007
KnightTremors's Avatar
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Cumming, Ga
Posts: 299
My Focus' Keyfob was useless with the key in the ignition as well. I havent tried with the Truck. I will have to try it out and see what happens.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-27-2007
shadow905's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: May 2006
Location: Boerne, TX
Posts: 1,997
Quote:
Originally Posted by edgeaholic (tm)
jacob, my '01 has the same problem. engine is running, hit the door lock button on the fob and NOTHING. so, it's a 2001 thing.


finally someone who can relate.

if someone that knows the wiring diagrams knows a solution then please let me know.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-27-2007
Rockledge's Avatar
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Connecticut
Posts: 479
Quote:
Originally Posted by edgeaholic (tm)
jacob, my '01 has the same problem. engine is running, hit the door lock button on the fob and NOTHING. so, it's a 2001 thing.
It's also a '98 thing. And I believe, a '99 and '00 thing, as well.

I don't know if you're going to find a workaround - I think it might be a "GEM thing".
Reply With Quote
  #11  
Old 05-27-2007
l2en's Avatar
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: The Keystone State
Posts: 4,521
My 03's both worked when the engine was running and hit the keyfob. I have my ignition key on a separate ring and would start up the truck with it then lock it in the winter time to warm it up.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-27-2007
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Raleigh, NC
Posts: 248
my 2002 mazda also has this problem. it would definitely be nice to be able to use the fob thing during the winter time.
Reply With Quote
  #13  
Old 05-27-2007
RangerEdgeO2's Avatar
Member
 
Join Date: May 2005
Location: Florida
Posts: 247
My 2002 Ranger has the same "problem". Fob doesn't work when truck is running.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-27-2007
coolpeoplswillis's Avatar
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Toledo, OH
Posts: 350
my 02 XLT works when the truck is running....weird.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-28-2007
shadow905's Avatar
Member
Thread Starter
iTrader: (10)
 
Join Date: May 2006
Location: Boerne, TX
Posts: 1,997
my girlfriends 2004 mustang's key fob does NOT work when the engine is running.
Reply With Quote
  #16  
Old 05-28-2007
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Haverhill, MA
Posts: 1,907
mine does but i have aftermarket start,alarm,lock unlock HEHE

i never tryed with the oem one in that situation
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
one manual & one auto hub? racsan Drivetrain Tech 11 01-07-2010 10:24 AM
If i could have any truck in the world it would be one of these (or this one!) dixie_boysles General Ford Ranger Discussion 10 06-27-2009 12:15 PM
If i could have any truck in the world it would be one of these (or this one!) dixie_boysles General Ford Ranger Discussion 4 06-26-2009 10:03 AM
One Bank Lean one perfectly fine? INT3RC3PTOR 8-Cylinder Tech 18 02-27-2008 09:53 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 04:33 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.