Keep Blowing my Radio/GEM fuse - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-14-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
Keep Blowing my Radio/GEM fuse

Well i was on my way home today from getn some rims from a guy and out of nowhere my CD player shuts off, and wouldn't turn back on. So i started trying other accessories thinking it was a fuse. Looks like its my radio,windows, and maybe one of the warning chimes. Its blowing the 7.5fuse everytime i put the key forward or back for power. I have no idea why it happened all of a sudden after many years of it not happening. I looked over the GEM and the wires around it as well as the CD player wires and i couldnt find anything wrong. And it was nice out today so my windows are down a quarter of the way and its suppose to rain in a few days so i need to get them down asap. I'll have to look into it better tomarrow but i thought I'd ask and see if anyone has any extra input.

damn electrical gremlins
Reply With Quote
  #2  
Old 03-14-2009
Level I Supporter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Durham, NC
Posts: 3,657
Try unhooking the head unit connectors first, and see if the fuse still blows. If it doesn't than you know something is shorted internal to your head unit.
If it still blows, try unhooking the connector on the GEM to see if it still blows.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-14-2009
Blackonblackfx4's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Edmonton, Alberta
Posts: 914
I have a spare OEM CD and tape player out of my 03, actually I have the one from my 02 was well just Cd and radio. If your interested. not sure how i'd ship it
Reply With Quote
  #4  
Old 03-15-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
I tried unhooking the CD deck right away and it still blew, so tomarrow I'll try unhooking the GEM connectors and see if it does. I also have no wipers, so i need them before it rains/snows at the end of the week too.

Ian thanks for the offer but i dont need a stock deck, I've got an Alpine deck right now.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-16-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
well after driving it around for a while i just decided to try it again, worked fine. drove about a mile to the bank from the gym and when i got into the parking lot the radio shut off and no windows, wipers etc. I'm not sure if it was the bump getn into the lot that did it or what. So I'm thinking its a wire that rubbed through somewhere and is hitn bare metal. Then i get home and it worked again without blowing a fuse. I even got under the dash and started playing with wires to see if i could get it to pop but nothing. So getn to find this damn Gremlin is getn harder. But maybe I'll get lucky and it will keep working for a while, but of course its not fixed then just postponed.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-16-2009
Blackonblackfx4's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Edmonton, Alberta
Posts: 914
your burning that 20 or 30 A fuse. I have my sex lights hooked up to that fuse! so they come on when the keys in. haha

Possibly the wire's catching a ground at your winshild wiper pump area or moters. ?
Reply With Quote
  #7  
Old 03-18-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
well i looked under my dash again and i found a couple suspect wires. They were melted together, as well as one with no shielding at all on part of it. Something had to have happened during my swap cause i remember seeing them like that right after, but not before. IDK wtf happend but it was a serge of some kind. I fixed all the wires and it works fine now(and i felt them after a long drive and they didnt get hot) gota love electronics and wiring woo

its a 7.5A fuse, not a 20 or 30. I believe its the #20 slot
Reply With Quote
  #8  
Old 03-24-2009
INT3RC3PTOR's Avatar
Veteran Status Achieved
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Minnesooooota
Posts: 8,203
hahah I'm the dumass. I found the short had to be between the CD player plug and where it plugs into the stock plug. which is why it didnt do anything when i unplugged just the CD player. so once i unplugged it from the main plug then it works fine so it got narrowed down alot. well after looking it over i realized I still had an ignition on wire going to the rear of my cab from my old amp/sub setup. I had rolled up the wires and stuffed them in the hole where the body bolt goes. well that nice bare prong end was hitting bare metal every once and a while in there.

so I get the dumass award
Reply With Quote
  #9  
Old 03-24-2009
turbo's Avatar
Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Tallahassee, FL
Posts: 565
glad to hear you found the problem and got it fixed.

...and, you needed another trophy for your mantle anyway, didn't you?
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nightmare ranger with GEM fuse short buckyo9 Exterior Semi-Tech 3 07-11-2015 05:55 PM
Fuse #26 resets GEM after being idle ggreen24502 General Technical & Electrical 3 06-07-2012 08:02 PM
To keep or not keep xRedGTx General Ford Ranger Discussion 4 04-17-2009 10:22 PM
To keep the Ranger or not to keep it...? BigRedDog General Ford Ranger Discussion 39 02-20-2009 11:52 AM
keep blowing lighting fuses :( crucialcolin General Technical & Electrical 7 09-06-2008 08:11 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 06:44 PM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.