Mass air flow sensor????? - Ranger-Forums - The Ultimate Ford Ranger Resource


General Technical & Electrical General technical and electrical discussion for the Ford Ranger that does not fit in any other sub-forum.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-29-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dunbar West Virginia
Posts: 8
Mass air flow sensor?????

hey guys im new trying to get some help first...

ok i have a 95 Ranger with a 4.0 in it ok when i drive it for about 30-45 minutes it will make a loud HUMMMING sound sounds like its coming from the MAFS but im not sure i know its not the air filter or anything so think its the MAFS? i also get bad gas mileage and it kinda "studders" when im driving sometimes

thanks

also it doesnt do it when its cold outside? and if i do have to replace it the cheapest i can get it is 230$ =/

Last edited by simmons; 06-29-2007 at 08:38 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-29-2007
nbro3232's Avatar
Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2006
Location: Nokomis, FL / Tallahassee
Posts: 784
I got a refurbished one at autozone for half that for my 3.0L. If the maf was bad it would most likely throw a code.

I'm not really sure where the humming sound would be comming from, maybe someone else will chime in.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-29-2007
Mike9825's Avatar
Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Willard OH
Posts: 489
Welcome to R-F!

Do you have a check engine light on? If so, take it to your local Autozone or Advance Auto Parts, they'll scan for free and tell you what's wrong.

Also, is it possible to record this humming sound and upload it on here? when a vehicle makes a humming sound, that's a broad statement but you've already narrowed it down to the engine so that's a start.

I'm with nbro, if the MAF was bad it would throw a code triggering the check engine light. -Mike-
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dunbar West Virginia
Posts: 8
ill try to take a video when i get off work today and post it

nope the check engine light is off

BTW im almost poistive its coming from the MAFS because i can disconect the pipe from it while its running and it stops
Reply With Quote
  #5  
Old 06-30-2007
Level I Supporter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Durham, NC
Posts: 3,657
The IAC valve is what normally causes a humming noise, not the MAF sensor.
You can try cleaning it, but normally they have to be replaced.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-30-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dunbar West Virginia
Posts: 8
whats a IAC valve? and wheres it located? sorry ima noob
Reply With Quote
  #7  
Old 06-30-2007
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Huntsville, AL
Posts: 62
take off the top cover on the engine, the big silver circle is the IAC
I think its the same on OHV as SOHC?
Reply With Quote
  #8  
Old 07-01-2007
Level I Supporter
 
Join Date: Aug 2006
Location: Durham, NC
Posts: 3,657
Here is a picture of the IAC. It's on my 3.0L, but the one on the 4.0L should look similar. It's located on the upper intake next to the throttle body:

Reply With Quote
  #9  
Old 07-01-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dunbar West Virginia
Posts: 8
ill put one of those on and see if thats it if not im going to buy a new MAFS
Reply With Quote
  #10  
Old 07-01-2007
Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Haverhill, MA
Posts: 1,907
i g2 replace mine. i cleaned mine and it started to hum and now after about 2 weeks of driving like that it just threw a code today lol.

ya if its humming its the IAC not the MAF
Reply With Quote
  #11  
Old 07-01-2007
DangaRanger99's Avatar
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Farmington, NH
Posts: 1,209
Been there done that!! Mine used to do it bad, but thanks for R-F i figured out the problem!
Reply With Quote
  #12  
Old 07-03-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dunbar West Virginia
Posts: 8
ok i was wondering something if it is the IAC valve would it echo down through the intake pipe and sound like its coming out of the end? around the MAF? i mean it gets LOUD at the end by the MAF and filter



well pulled the IAC off the stuck my finger in one of the holes and i got a black gummy oil on my fingers? is that normal? i dont think it is how do i go about cleaning that? also the IAC valve is ony 60$

Last edited by simmons; 07-03-2007 at 11:22 AM.
Reply With Quote
  #13  
Old 07-04-2007
97ranger xlt's Avatar
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Mass.
Posts: 459
blast out the the iac with carb cleaner, dry it well, then re-install and see what happens...
Reply With Quote
  #14  
Old 07-05-2007
Member
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dunbar West Virginia
Posts: 8
i did that .... still does it but i went to parts america and they have two for my model ? does it matter what one i put on it?

Last edited by simmons; 07-05-2007 at 08:29 PM.
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cleaning mass air-flow sensor pelab 2.9L & 3.0L V6 Tech 8 04-14-2013 02:13 AM
Mass Air flow sensor mod ??? markw_06 2.9L & 3.0L V6 Tech 17 04-14-2013 01:59 AM
jet mass air flow sensor 06fx4jb83 4.0L OHV & SOHC V6 Tech 2 10-22-2008 03:12 PM
cold air intake/ mass air flow sensor question RangerRunner96 2.9L & 3.0L V6 Tech 5 08-29-2008 02:01 PM
Mass air flow sensor question Redbeard90 SOHC - 2.3L & 2.5L Lima Engines 10 08-21-2007 10:28 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -6. The time now is 02:01 AM.


We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.